Declarația Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, în numele UE, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, 3 mai 2018

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei într-un context dificil pentru jurnalism. Libertatea de exprimare și libertatea presei sunt amenințate în întreaga lume.

Atacurile împotriva mijloacelor de comunicare în masă și a jurnaliștilor reprezintă atacuri la adresa democrației și a libertății fiecăruia dintre noi. Aducem omagiu tuturor jurnaliștilor din Europa și din întreaga lume care și-au pierdut viața în timp ce își exercitau profesia. Facem apel către toate statele să condamne violența împotriva jurnaliștilor, să ia măsuri pentru a îmbunătăți siguranța lor, acordând o atenție deosebită femeilor care practică această meserie, și să aducă în fața justiției autorii și instigatorii unor astfel de acte de violență.

Uniunea Europeană se întemeiază pe valori precum democrația, drepturile omului și statul de drept, precum și pe libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE. Libertatea presei joacă un rol esențial în promovarea bunei guvernanțe, a transparenței și a responsabilității. Jurnalismul independent este un element vital pentru a trage la răspundere statele și pentru monitorizarea proceselor democratice. Sursele media libere, diverse și independente, atât online, cât și offline, constituie pilonii unei societăți pluraliste și deschise și poartă marea responsabilitate de a garanta publicarea unor știri verificate și corecte.

Respectarea libertății de exprimare este integrată în toate politicile și programele de dezvoltare ale UE. Legislația, politicile și instrumentele UE au fost concepute astfel încât să consolideze libertatea mass-mediei pe teritoriul Uniunii și să îmbunătățească transparența, credibilitatea și diversitatea informațiilor online. UE va continua să finanțeze în țările terțe proiecte specifice menite să contribuie la îmbunătățirea calității jurnalismului și a accesului la informațiile publice, precum și la consolidarea libertății de exprimare.

Vom condamna în mod sistematic orice act de violență împotriva jurnaliștilor și ne vom opune, atât în cadrul contactelor bilaterale cu țările terțe, cât și în cadrul forurilor multilaterale și regionale, oricărui act legislativ, oricărei reglementări sau presiuni politice care limitează libertatea de exprimare. Vom lua măsuri concrete pentru a preveni atacurile împotriva jurnaliștilor și a bloggerilor si pentru a răspunde la acestea, inclusiv acordând ajutor de urgență pentru protecția apărătorilor drepturilor omului aflați în situații de risc major, câteodată prin relocarea acestora.

Astăzi reafirmăm hotărârea UE de a proteja și promova în continuare libertatea de opinie și libertatea de exprimare ca drepturi care trebuie să poată fi exercitate oriunde și de către oricine, pe baza principiilor egalității, nediscriminării și universalității, prin orice mijloace de comunicare, în interiorul granițelor noastre și dincolo de ele.

 

Radu Cajvaneanu
Vicepresedinte executiv

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Botosani

coordonator

Centrul EUROPE DIRECT Botosani 
Pietonalul Transilvaniei nr. 2 (Piata Centrala ) Botosani
Tel/fax.: F: 0040 231 51 73 43 (orele 09,00 -13,00; 16,00 – 18,00)

Email: apcbotosani@yahoo.freuropedirectbotosani@gmail.com

Web: http://europedirectbotosani.ro/

 

Botosani eurochannel

Canal video +5 milioane vizualizari

1500  vizualizari zilnic!

http://www.youtube.com/profile?user=raducaj

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus