Bolile verii şi prevenirea lor

Vara, cei mai mulţi oameni îşi petrec timpul liber afară, în spaţii verzi, la picnicuri cu familia şi prietenii, la plajă sau în drumeţii pe munte. Însă, expunerea la razele soarelui şi activitatea fizică intensă în natură pot provoca numeroase afecțiuni.

Arsura solară – Arsurile solare provoacă disconfort şi pot strica vacanţa oricui. Acestea pot fi prevenite cu soluţii cu conţinut de dioxid de titaniu şi oxid de zinc, care protejează pielea de razele UVA şi UVB. Produsele pentru protecţie solară care conţin cele două substanţe sunt mai puţin iritante decât alte loţiuni.De asemenea, este indicat ca în intervalul 10.00 – 14.00, când soarele este foarte puternic, să stăm în casă.

Boala indusă de căldură şi insolaţia – Boala de căldură este o afecțiune des întâlnită la atleţi, copii şi oameni în vârstă. Simptomele bolii sunt: slăbiciunea, oboseala, greaţa, durerea de cap, piele umedă şi rece, dar şi transpiraţie abundentă. Între semnele insolaţiei, se numără confuzia, delirul, pierderea conştiinţei, convulsiile, lipsa transpiraţiei, pielea fierbinte şi uscată cu temperatură în creştere. Pentru a preveni aceste afecțiuni, este recomandată hidratarea şi desfăşurarea activităţilor la umbră, înainte de ora 10.00 sau după ora 14.00. Sunt recomandate hainele lejere, în culori deschise.

Intoxicaţia alimentară – Pentru a preveni intoxicaţia alimentară la picnicurile sau mesele luate cu familia sau prietenii în aer liber, produsele din carne, lactatele şi ouăle trebuie să fie păstrate la rece. Temperaturile ridicate favorizează înmulţirea rapidă a bacteriilor. În plus, alimentele trebuie ţinute separat. Astfel, produsele alimentare care au stat mai mult de oră ore la soare trebuie aruncate.

Boala Lyme – Muşcăturile căpuşelor pot provoca boala Lyme. Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este să ne ferim de mediile unde se găsesc căpușe, mai cu seamă zonele cu mult lemn și cu iarbă înaltă. Dacă aceste zone nu pot fi evitate, sunt recomandate hainele deschise la culoare, care să acopere întregul corp, şi o şapcă sau o pălărie. O altă metodă de prevenţie este folosirea insecticidului. În cazul în care se întâmplă ca cineva să fie muşcat de o căpuşă, insecta trebuie îndepărtată cât mai repede. De obicei, căpuşele transmit boli abia la patru ore după ce au intrat în piele.

Deshidratarea – În timpul verii, organismul pierde foarte multă apă. Deshidratarea poate fi observată prin culoarea închisă a urinei sau prin senzaţia de uscăciune a gurii. În cazuri extreme, deshidratarea duce la slăbiciune, ameţeală, palpitaţii, confuzie, leşin şi lipsa transpiraţiei. Cea mai eficientă metodă de prevenire a deshidratării este consumul regulat de apă, evitarea alcoolului şi a produselor cu conţinut mare de zahăr. Alte metode combatere a deshidratării sunt evitarea activităţilor fizice intense în cea mai caldă parte a zilei şi retragerea frecventă în spaţii cu aer condiţionat sau la umbră.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus