Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer

România are începând din acest an, în prima duminică a lunii iunie, o zi dedicată celor care au câștigat lupta cu boala oncologică. Potrivit Legii nr. 18/2022 privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 14 ianuarie 2022, supraviețuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului și persoanele care au boala sub control, au puține simptome și care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică”.

 Pentru a marca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, s-au organizat  manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice consacrate conştientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluţiile privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a persoanelor cu afecțiuni oncologice.

Încredere și speranță

Conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Acțiunile consistente întreprinse de România la mai puțin de un an de la adoptarea Planului European de combatere a cancerului sunt lăudabile și ne poziționează în fruntea preocupărilor europene privind drepturile supraviețuitorilor de cancer. Inovația și cercetarea medicală contribuie semnificativ la un trend pozitiv în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer. În același timp însă, apar noi provocări pentru pacient, familie și sistem. Politicile care promovează îngrijirea și prevenția ar trebui să fie completate cu strategii care să garanteze supraviețuitorilor cancerului un tratament echitabil pe tot parcursul vieții.  continuare

 

Nicolae-Ionel Ciucă, Prim ministru

Inițiativa de a institui Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer este un adevărat mesaj de speranță pentru cei care, din păcate, descoperă că au acest diagnostic. Puterea exemplului celor care au învins boala poate avea un efect mobilizator și încurajator, totodată. Încrederea că și tu poți trece peste o astfel de încercare înseamnă că ai deschis calea spre vindecare, cu sprijinul prețios al medicilor și acces la tratamente. În tot acest efort, rolul autorităților și al întregului sistem sanitar este însă la fel de important atât pe parcursul perioadei de tratament, cât și după vindecare”. 

”La prezentarea Planului național anti-cancer de la începutul anului, mi-am asumat responsabilitatea de a vedea toate prevederile salvatoare ale acestui document transformate în corp de lege. Numai în acest fel, vom putea să-l punem în aplicare și să acordăm finanțarea dorită”.

Senator Nicoleta Pauliuc, președinte Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională,  Senat

”Planul Naţional de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub înaltul patronaj al Președintelui Klaus Iohannis, va aduce România mai aproape de standardele europene referitoare la serviciile medicale pentru pacienții oncologici”.

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat, Ministerul Sănătății

”Ei, supraviețuitorii de cancer sunt marele triumf al vieții mele. Sunt împlinirea mea profesională și rugăciunea mea din zori și din noapte. Și niciun efort nu îmi pare prea mare pentru ei…căci cu ei învățăm să trăim, să ne bucurăm, să visăm, să credem, să ne declinăm frica în curajul și puterea de a merge mai departe”.

Dr. Cristina Berteanu, director medical Neolife, vicepreședinte Asociația R.O.Z

Cancerul, patologie dominantă și prioritară pe agenda sănătății

”Trebuie să lucrăm în zona de educație pentru sănătate, astfel încât oamenii să înţeleagă că aceste comportamente preventive le sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci şi pentru multe alte patologii cu care ne confruntăm. Avem record la morbiditate şi mortalitate legate de bolile cardiovasculare și de diabet. Cancerul este una dintre patologiile dominante şi prioritare, în acelaşi timp, pe agenda sănătăţii publice”-  prof. dr Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.  continuare

Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului va deveni lege

Proiectul de act normativ care urmează să transpună în legislația românească Planul național de prevenire și combatere a cancerului- Lege pentru prevenirea și combaterea cancerului – a fost depus pe data de 7 iunie 2022 la Senat spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență.
Propunerea de Lege pentru prevenirea și combaterea cancerului a fost inițiată de dr. Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, secretar Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președinte Comisia pentru Sănătate din Senat, dr. Laszlo Attila, secretar Comisia pentru Sănătate din Senat, Nicoleta Pauliuc, președinte Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat și Iuliana Scântei, membru al Comisiei pentru apărare și al Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări.
 continuare

Conferința Națională FABC: avem un plan de cancer. Ce urmează?

Testările genetice și investigațiile necesare bolnavilor de cancer vor fi decontate de stat, odată cu implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, a anunțat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). Evenimentul a urmărit informarea pacienților cu cancer din România despre teme specifice de interes, precum și acțiunile pentru promovarea și apărarea drepturilor acestora la nivel național și internațional. FABC reprezintă a treia asociație ca mărime din Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC). continuare

Drepturile supraviețuitorilor de cancer – de la legislație la practică

Autoritățile, medicii și asociațiile de pacienți au atras atenția asupra importanței demersurilor realizate în elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului și a măsurilor necesare pentru creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților cu afecțiuni maligne. Evenimentul ”Supraviețuitori și învingători. O dezbatere despre importanța crucială a prevenției în creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților de cancer”,  organizată pe 31 mai 2022 de senator Nicoleta Pauliuc, a oferit prilejul participanților de a discuta despre modalități de îmbunătățire a managementului oncologic, dar și a traseului pacienților și calității vieții. continuare

Gala Supraviețuitorilor de Cancer

Ateneul Român a găzduit duminică, 5 iunie, un eveniment artistic care a celebrat Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, manifestare dedicată celor care prin experiența lor au reușit să schimbe percepții, să influențeze destine și să depășească limitele acestui diagnostic, devenind inspirație și model pentru viață. Un spectacol cu participarea extraordinară a orchestrei Camerata Regală. Dirijor: Mihnea Ignat, soprană: Irina Baianț, tenor: Mihai Urzicana.  Organizatori:  Asociația ROZ, Asociația Părinților Copiilor cu Afecțiuni Oncologice, Federația Națională a Asociaților Bolnavilor de Cancer, Filarmonica ”George Enescu” și Ministerul Culturii.

Copacul Luminii

Copacul Luminii din curtea Institutului Oncologic București (IOB) a apărut din nevoia de a avea un spațiu de speranță pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Aici, peste 20.000 de pacienți ajung anual. La contactul cu razele soarelui, frunzele propagă o lumină colorată în jurul copacului. Este o metaforă a energiei frumoase pe care supraviețuitorii o emană în jurul lor, o energie de care au nevoie și cei care se află acum în lupta cu cancerul. Proiectul a fost inaugurat pe 5 iunie, cu prilejul Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer.

Luminile speranței

Palatul Victoria a fost iluminat în în seara zilei de 5 iunie  între orele 21.00 și 23.00, în culorile și logo-ul simbol ales pentru această zi, Nufărul Galben.  Guvernul și-a exprimat astfel întreaga susținere față de demersurile menite să ofere încredere în posibilitățile de tratament și în șansele de vindecare, în paralel cu creșterea nivelului de informare a populației despre importanța prevenției și a diagnosticării precoce a cancerului – un diagnostic pe care mulți îl consideră fără speranță, dar pe care supraviețuitorii de cancer l-au depășit dând dovadă de o putere nebănuită, născută din speranță.

Flashmob

Piața Victoriei a fost pe 4 iunie, pentru 5 minute, locul unde s-a sărbătorit Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer.

Coregrafie: Ioana Macarie, Regia: Chris Simion- Mercurian. Organizator: Asociația ROZ, senator Nicoleta Pauliuc cu sprijinul Centrului Național de Artă Tinerimea Română – Ansamblul Artistic Profesionist  „Cununa Carpaților”.  

Cancer-Plan este o platformă de informare în domeniul politicilor de sănătate europene și românești, al finanțării și al îmbunătățirii managementului afecțiunilor oncologice și hemato-oncologice, fiind o componentă esențială a proiectului “Împreună Învingem Cancerul”.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus