Un grup de credincioși botoșăneni, coordonați de neobositul părinte icon. stavr. Vasile Acatrinei de la Parohia Sf. Spiridon din Botoșani, în postura de tour-leader, participă în aceste zile la primul pelerinaj întreprins într-o țară în care familia lui Iisus s-a salvat de prigoana regelui Irod și a trăit aici timp de patru ani și jumătate.
EGIPTUL CREȘTIN se intitulează acest nou pelerinaj organizat împreună cu Centrul de pelerinaj Sfânta Parascheva Iași. Cu experiența acumulată în peste un deceniu de pelerinaje coordonate în Țara Sfântă, Peninsula Sinai și Iordania, părintele Acatrinei dorește să permanentizeze pelerinajul în Egiptul creștin.
”Sunt ajutat în acest demers de doi vechi colaboratori de suflet. Doamna Haifa, licențiată în construcții la facultățile de profil din Timișoara și București, de peste trei decenii s-a specializat ca ghid de limba română și cu mare pasiune desfășoară această activitate. În ultimii patru ani, la grupul nostru s-a alăturat, în postura de ghid din partea Centrului de Pelerinaj ”Cuvioasa Parascheva”, și părintele Benone Cioacă, care la rândul său le oferă participanților informații interesante”- ne-a declarat părintele Vasile Acatrinei.
În orașul vechi Cairo, un loc special de închinare este peștera ce a adăpostit-o pe Fecioara Maria, cu pruncul Iisus și Dreptul Iosif. Tot aici pelerinii ajung la Biserica Muallaka, închinată Fecioarei Maria, și la Biserica Sf. Gheorghe, ridicată pe locul temniței și martirajului Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe.
În peninsula Sinai, pelerinii vor ajunge la o citadelă a creștinismului, Mănăstirea Sf. Ecaterina, cu o existență de peste un mileniu și jumătate, ridicată de către împărăteasa Elena în secolul V, sprijinită de-a lungul secolelor de numeroși domnitori români. Aici vor vizita Muzeul, Rugul Aprins și vor participa la Sfânta Liturghie, primind câte un inel de argint, inscripționat, care amintește de martirajul Sfintei Ecaterina.
Cei mai curajoși dintre pelerini vor urca într-o excursie nocturnă, pe muntele Sinai, la altitudinea de 2287 metri, opt km de traseu, la locul unde Moise a primit de la Dumnezeu Tablele Legii cu cele Zece Porunci și vor admira unul din cele mai frumoase răsărituri de soare de pe Pământ.
Pe lângă închinarea la obiectivele ecumenice, pelerinii beneficiază și de vizitarea unora istorice. Astfel la Cairo aceștia au ajuns pe Platoul Giza, în perimetrul celor trei mari piramide, precum și la Muzeul de Egiptologie. În marele oraș Alexandria pașii i-au purtat la celebra Bibliotecă, reconstruită pe locul celei distruse, precum și la locul faimosului Far, considerat a fi una din cele șapte minuni ale lumii antice. În ultima seară vor participa la o croazieră pe Fluviul Nil unde se va servi cina și se va viziona un program artistic egiptean.
”Programul nostru variat se adresează credincioșilor de toate vârstele și le facem călduros invitația de a se alătura grupului nostru de pelerini, fiindcă vor avea satisfacția unor adevărate bucurii duhovnicești”- a completat părintele Acatrinei. (Vasile TIMOFCIUC)