Două nominalizări făcute în aceste zile pe listele candidaților pentru alegerile parlamentare din decembrie au atras atenția opiniei publice botoșănene. E vorba de candidatura pe primul loc la Senat din partea PNL București a reputatului neurochirurg Leon Dănăilă și de candidatura pe primul loc la Senat din partea Uniunii Salvați România Iași a scriitorului de talie internațională Dan Lungu, director al Muzeului Național al Literaturii Române.
Care sunt motivațiile pentru care cele două personalități botoșănene au acceptat să intre în politică?
„Sper ca și în politică să ia mulți exemplu de la felul în care mi-am condus eu și persoana, și secția, și activitatea neurochirurgicală din România. Fără politică nu se pot aplica niște legi generale în niciun domeniu. Tehnocrația este bună, dar este prea limitată. Oamenii politici au vederi mai mari. Politica este foarte bună, este o școală pentru mine”- a declarat pentru digi24.ro academicianul Leon Dănăilă.
Scriitorul Dan Lungu, propus pentru Senat de o formațiune politică nouă, Partidul Pentru Iași, aliată cu Uniunea Salvați România, a declarat pentru Ziarul de Iașică „ Eu m-am trezit cu o echipă de oameni faini, care mi-au spus: ne place ce faci şi ce se vede în urma ta; hai cu noi! Cred că lumea culturală poate funcţiona mai bine şi banii pot fi cheltuiţi mai cu folos, iar din Parlament chiar poţi influenţa în acest sens. Cunosc lumea culturală din toate perspectivele importante: ca scriitor, ca manager al unei instituţii publice de cultură, ca organizator de evenimente, ca participant la evenimente naţionale şi internaţionale, ca evaluator de proiecte şi nu în ultimul rând ca sociolog care s-a ocupat sistematic de cercetări în domeniul culturii“.
Faptul că unele formațiuni politice încep să aducă în față oameni valoroși, recunoscuți pentru contribuția lor în folosul comunității, am spune, ca o primă impresie, că e un semn de maturitate și de responsabilitate față de societatea civilă. Cunoscând însă ipocrizia care face casă bună cu politica românească, imediat vine și suspiciunea că aceste personalități au fost atrase conform unor strategii de imagine, menite să aducă voturi la parlamentare. Dea Domnul să fie numai o suspiciune!
La Botoșani, partidele noastre locale sunt niște structuri ermetice, construite pe grupuri de interese cărora, vorba poporului, nu le ajung ciolanul pentru ele și neamurile lor, darmite să mai aducă la masa de bucate pe cineva din exterior!
Vasile TIMOFCIUC