Strategia Națională Anticorupție 2016-2020, lansată spre dezbatere publică în luna mai  

Ministerul Justiției a prezentat Guvernului concluziile preliminare privind implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015, precum și stadiul și calendarul elaborării proiectului Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020.

La baza noii Strategii Naționale Anticorupție 2016-2020 vor sta concluziile și recomandările făcute de evaluatori independenți, care vor examina obiectivele Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015, impactul, eficiența și eficacitatea măsurilor de implementare, durabilitatea rezultatelor. De asemenea, Ministerul Justiției a început consultările pentru implicarea instituțiilor publice centrale și locale, a mediului de afaceri și a societății civile în elaborarea noii Strategii Naționale Anticorupție 2016-2020 și estimează că în luna mai noul proiect va fi lansat spre dezbatere publică, urmând ca în iunie să fie adoptat de Guvern.

În ceea ce privește Strategia Națională Anticorupție 2012-2015, beneficiul major al aplicării a fost accentul pus pe implementarea standardelor de integritate. Aproximativ 2500 de instituții publice, respectiv ministere, primării, autorități independente, companii cu capital de stat, au lucrat împreună cu Ministerul Justiției pentru a găsi cele mai eficiente mecanisme de aplicare a măsurilor preventive.

Un alt beneficiu al aplicării Strategiei este stabilitatea cadrului legislativ și instituțional anticorupție. Această stabilitate, inclusiv sub forma alocării resurselor bugetare pentru autoritățile specializate – DNA, ANI și Direcția Generală Anticorupție – contribuie la eficiența acestor autorități, îndeosebi în zona de combatere.

Introducerea legislației privind valorificarea bunurilor sechestrate și confiscarea extinsă este un alt progres înregistrat în cadrul acestei strategii, dublat de o creștere a indicatorilor înregistrați de procurori și instanțe în materia recuperării prejudiciului.

De asemenea, se remarcă în aplicarea Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015 adoptarea măsurilor pentru consolidarea instituțională în domenii precum: controlul ex-ante, investigațiile financiare, adoptarea noii legislații privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. A fost încheiat primul acord de partajare a bunurilor confiscate între România și SUA, prin care a fost transferată către MJ și Structura Antidrog a Poliției Române suma de 400.000 USD, confiscată de o instanță americană într-un caz de criminalitate organizată investigat cu ajutorul autorităților române.

La nivelul administrației publice centrale au fost identificate bune practici între care menționăm: formularea de către Curtea de Conturi a 341 de sesizări către organele de urmărire penală, prejudiciul total rezultat din acestea fiind de 1,340 miliarde euro, crearea, la inițiativa Consiliului Concurenței a modulului de licitații trucate, instrument de lucru axat pe schimbul rapid de informații între experții desemnați de instituțiile implicate în domeniul achizițiilor publice.

În ceea ce privește punctele slabe/priorități de intervenție strategică, evaluările reciproce realizate între instituțiile publice au identificat deficiențe care pot jalona provocările pentru următorii ani, între care menționăm:

ØNecesitatea consolidării structurilor de prevenire la nivelul instituțiilor publice, precum și a celor de control intern și audit;

ØEducația anticorupție

ØGestionarea creanțelor provenite din infracțiuni, în special în faza de administrare a bunurilor sechestrate și de valorificare a celor confiscate.

 

Biroul de presă al Guvernului

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus