Anul trecut, 915 copii au fost victime ale unor accidente casnice (arsuri/opăriri, intoxicații/ otrăviri, înghițire corpi străini sau traumatisme), cu 196 mai puțini față de 2024, potrivit datelor statistice furnizate de Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani.
321 de copii au ajuns la spital după ce au înghițit diferite obiecte de mici dimensiuni, iar alți 378 au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au suferit diferite traumatisme
Imprudența de a lăsa la îndemâna celor mici substanțe toxice și curiozitatea acestora a trimis pe patul de spital 84 de copii.
Flacăra, lichidul fierbinte sau substanțele chimice au lăsat urme pe trupurile a 132 de copii.
Sperăm că anul 2025 să nu fie marcat de astfel de evenimente, motiv pentru care vom continua acțiunile de informare și educare preventivă în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților, “Un cămin sigur pentru copilul tău!
Informare preventivă:


Atunci când gătiți, nu lăsați copilul aproape de aragaz sau de locul în care ați pus recipiente cu lichid fierbinte.
Chibriturile, brichetele, cuțitele și alte obiecte asemănătoare nu trebuie lăsate la îndemâna acestora.
Aparatele electrocasnice trebuie depozitate în locuri inaccesibile celor mici.
Strângeți de pe mobilă obiectele care pot cădea peste copil sau se pot sparge!
Asigurați ferestrele, ușile, pentru a nu permite accesul copilului, nesupravegheat, la scări sau balcon.
Îndepărtați orice obiect de mobilier din apropierea ferestrelor! Acesta poate fi folosit de micuți pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce este afară.
Nu îi lăsați singuri atunci când aveți geamul deschis!
Mascați colțurile ascuțite ale mobilei, astfel încât cei mici să nu se lovească.
Ascundeți firele electrice sau cablurile în spatele mobilei deoarece copilul poate să tragă de ele și să răstoarne obiectele.
Nu îi lăsați să umble la prize pentru a nu se curenta sau pentru a nu produce un incendiu! Folosiți accesorii de protecție a prizelor!