Statele Uniunii Europene au lansat campania de vaccinare anti-COVID

Statele Uniunii Europene au lansat campania de vaccinare anti-COVID

Mai multe state din Uniunea Europeană, inclusiv România, Italia, Spania sau Franţa, şi-au lansat duminică, în mod oficial, campaniile de vaccinare împotriva covid-19, la mai puţin de o săptămână după ce Bruxellesul a dat undă verde vaccinului alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNtech şi după ce alte state şi-au lansat campania, relatează Euronews, preluat de News.ro.

Primele doze de vaccin, livrate sâmbătă, au fost injectate duminică în Italia, înainte de ora 7.00 GMT (9.00, ora României), infirmierei Claudia Alivernini şi profesoarei Maria Rosaria Capobianchi, directoarea laboratorului de virusologie al Spitaului Spallanzani de la Roma.

Este ”un gest mic, dar fundamental pentru noi toţi”, a comentat Claudia Alivernini. ”O spun din tot sufletul: să ne vaccinăm. Pentru noi, Pentru cei dragi nouă şi pentru colectivitate”, a pledat ea în faţa presei.

”Italia se trezeşte”, a reacţionat premierul italian Giuseppe Conte pe Twitter, care a salutat o dată care ”va rămâne întotdeauna imprimată în memoriile noastre”.

Vaccinarea în masă urmează să înceapă la 8 ianuarie, data la care 470.000 de doze de vaccin urmează să sosească săptămânal în Italia, cel mai afectat stat UE de pandemia covid-19, cu peste 71.000 de morţi, care a reintrat în carantină înainte de Crăciun.

 O oră mai târziu, Spania urma exemplul Italiei, iar Araceli Rosario Hidalgo Sanchez, o pensionară în vârstă de 96 de ani de la un azil de pesnionari din Guadalajara, în centrul ţării, devenea prima persoană vaccinată.

O infirmieră, Monica Tapias, s-a aşezat apoi pe acelaşi scaun, după ce a fost dezinfectat, şi a fost vaccinată.

”Ceea ce vrem este ca majoritatea oamenilor să se vaccineze”, a insista ea.

La câteva mii de kilometri, la Bucureşti, prima infirmieră care a îngrijit un pacient cu covid-19 în România, în februarie, Mihaela Anghel, în vârstă de 26 de ani, o angajată a Spitalului de Boli Infecţioase Matei Balş, devenea prima persoană vaccinată împotriva noului coronavirus în Româna.

”Nervoasă”. dar ”provolegiată”, infirmiera a apreciat că este vorba despre ”vaccinul cel mai puţin dureros” pe care l-a făcut.

 În Franţa, 19.500 de doze au fost trimise Farmaciei centrale a spitalelor din Paris, unde angajaţi care purtau mănuşi de protecţie speciale împotriva frigului – vaccinul se păstrează la -70°C – le-au transferat în frigidere speciale până când urmează să fie folosite.

Campania franceză de vaccinare a fost lansată simbolic duminică, la un spital din Seine-Saint-Denis, unde a fost vaccinată o femeie în vârstă de 78 de ani şi un cardiolog în vârstă de 65 de ani.

”Sunt emoţionată”, a declarat septuagenara, Mauricette, o fostă menajeră, vaccinată către ora locală 11.00 (12.00, ora României) la o unitate de îngrijire de lungă durată a Spitalului René-Muret din Sevran, din cadrul Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP).

Alte ţări din UE au deschis marşul sâmbătă – Germania, Ungaria şi Slovacia -, cu o zi înainte de lansarea oficială a campaniei de vaccinare.

Noi cazuri ale variantei

Înaintea UE, numeroase ate ţări şi-au demarat campaniile de vaccinare împotriva covid-19, care a ucis cel puţin 1 750 780 de oameni şi a contaminat aproape 80 de milioane de persoane în lume, potrivit unor date oficiale compilate de AFP.

Prima ţară care care şi-a lansat campania de vaccinare împotriva covid-19 a fost China, în vară.

În decembrie, Rusia, Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Mexicul, Chile, între altele, au urmat exemplul Chinei.

Israelul, care urmează să înceapă vaccinarea săptămâna viitoare, vrea să vaccineze un sfert dintre cei nouă milioane de locuitori într-o lună, potrivit premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Israelul intră duminică în a treia carantină generală, pe o perioadă de cel puţin două săptămâni.

Aceste prime vaccinări reprezintă o rază de speranţă în lupta împotriva covid-19, însă îngrijorări cresc în ultimele zile în urma semnalării în tot mai multe ţări a unei noi tulpini a noului coronavirus SARS-CoV-2.

Canada, Italia, Suedia, Spania şi Japonia se află între ultimele ţări în care s-a descoprit varianta britanică, mai contagioasă.

Potrivit unui studiu realizat de către London School of Hygiene and Tropical Medicine, această nouă variantă este cu ”50 până la 74%” mai contagioasă decât precedentele şi alimentează temeri cu privire la o creştere a numărului spitalizărilor în 2021 faţă de 2020.    (g4media)

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus