Statele Unite și România anunță amplasarea unui simulator al noului reactor la Universitatea „Politehnica” și încheierea unui parteneriat în cadrul Programului FIRST

23 mai 2022

 

Statele Unite și România au plăcerea să anunțe o nouă dimensiune în Parteneriatul lor Strategic, prin Programul FIRST - Foundational Infrastructure for the Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (Infrastructura de bază pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni). Conform programului FIRST, Statele Unite vor pune la dispoziția României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România să poate pune bazele unui Centru E2 la Universitatea Politehnica din București. Centrul E2 va ajuta la avansarea obiectivelor României de a deveni lider în amplasarea securizată și sigură a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și crearea unui centru educațional și de instruire în domeniul SMR în regiune. Acest anunț vine ca urmare a Acordului inter-guvernamental de cooperare cu privire la programul de energie nucleară al României (IGA), semnat în decembrie 2020, prin care s-a consolidat o relație de mai multe decenii în domeniul dezvoltării energiei nucleare de uz civil. 

 

Programul FIRST sprijină rolul de lider al României, ca primă țară în regiune care va utiliza tehnologie SMR. Acesta este un prim pas, însă un pas tehnologic uriaș în îmbunătățirea acțiunilor pentru prevenirea schimbărilor climatice, a securității energetice, și a accesului la energie în întreaga Europă și în lume. 

 

Subsecretarul de stat pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, Bonnie Jenkins, a declarat: „Astăzi, îmi face plăcere să ne îndeplinim angajamentul pe care ni l-am luat prin Pachetul „Nuclear Futures”, pe care l-am anunțat la conferința COP 26 în luna noiembrie, acela de a pune la dispoziția României un simulator SMR care să sprijine programul ambițios pentru energie nucleară al României și obiectivul acesteia de a deveni un centru SMR regional. Nu există un partener mai bun ca România în regiune”. 

 

„Sunt foarte  încântată că astăzi începem o nouă eră, îmbunătățind infrastructura energiei nucleare a României cu un simulator SMR NuScale Power la Universitatea Politehnica din București, pentru a sprijini dezvoltarea educației și a forței de muncă, în baza Programului FIRST. România este foarte implicată în dezvoltarea primului reactor SMR în regiune și faptul că folosește ca punct de plecare competențele științifice, inginerești și tehnologice reprezintă o garanție că programul nostru nuclear bazat pe noi tehnologii va asigura experiența necesară pentru stabilirea celor mai înalte standarde de siguranță și securitate nucleară. Sper că acest lucru va încuraja generațiile tinere să se alăture dezvoltării SMR în România și în regiune”.  

 

Plecând de la mai bine de 60 de ani de inovație și expertiză americană în domeniul energiei nucleare, programul FIRST oferă asistență pentru dezvoltarea capacității țărilor partenere, pe măsură ce acestea își dezvoltă programele de energie nucleară civilă, pentru a satisface nevoile de energie curată, cu respectarea celor mai înalte standarde internaționale în materie de siguranță, securitate și neproliferare nucleară. La Summitul Liderilor Mondiali privind schimbările climatice din 2021, Administrația Biden-Harris a lansat Programul FIRST ca fiind unul dintre eforturile esențiale ale Statelor Unite de a promova inovarea, de a dezvolta corespunzător tehnologiile care utilizează energie curată și de a construi o cooperare mondială fără precedent, în vederea confruntării crizei climatice. 

 

Acest proiect este doar cel mai recent exemplu de cooperare dintre Statele Unite și România, care colaborează pe o gamă variată de domenii, și are loc în anul în care se sărbătoresc 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic româno-american. 

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus