”Asistenții maternali și asistenții personali au dreptul la o viață decentă” – a fost obiectul unei interpelări a senatorului AUR Dorinel Cosma adresate premierului Marcel Ciolacu și ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, prin care a solicitat informații privind data la care va fi aplicată Legea nr. 153/2017 potrivit căreia asistenții sociali își vor primi drepturile ce li se cuvin.
Intervenția parlamentarului botoșănean a vizat situația dramatică a asistenților maternali și a asistenților personali care primesc un salariu derizoriu pentru travaliul lor. Acesta a arătat că din cei peste 150.000 de angajați ai sistemului de asistență socială, 70% dintre ei primesc salariul minim și îngrijesc aproape 200.000 de beneficiari de servicii sociale.
Senatorul Dorinel Cosma s-a alăturat demersului inițiat de Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS „PRO.ASIST”, care solicită Guvernului să aplice Legea nr. 153/2017 actualizată în integralitatea ei, prin aplicarea coeficientului de salarizare 1 la salariul minim pe economie de 3.300 lei.
Iată intervenția sa:
Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS „PRO.ASIST”, federaţie reprezentativă la nivel național pentru sectorul de activitate ”Asistenţă Socială”, vă solicită aplicarea Legii nr. 153/2017 actualizată în integralitatea ei, prin aplicarea coeficientului de salarizare 1 la salariul minim pe economie de 3300 lei!
Situația salariaților din asistența socială a suferit în ultimii trei ani diminuări salariale care au avut ca efect direct scăderea nivelului de trai. 70% dintre salariații din asistență socială primesc salariul minim garantat în plată, ajungând la limita săsărăciei. Unii dintrei ei pot fi declarați chiar asistați social.
Aplicarea coeficienților din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar conduce la dispariţia discriminărilor şi discordanţelor majore între salariile din sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială unde asistenții maternali profesioniști, asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii și personalul de îngrijire a beneficiarilor de servicii sociale, au pierdut gradația de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată.
Din peste 150.000 de angajați ai sistemului de asistență socială, 70% dintre ei primesc salariul minim și îngrijesc aproape 200.000 de beneficiari de servicii sociale.
În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:
1.Veți da curs solicitării celor peste 150 de mii de angajați ai sistemului de asistență socială și veți pune în aplicare Legea nr. 153/2017, prin aplicarea coeficientului de salarizare 1 la salariul minim pe economie de 3300 lei?
* Dacă da, când și cum vor fi puși în drepturi asistenții maternali și cei personali?
*Dacă nu, care sunt argumentele acestei decizii?