Se dezvoltă învăţământul profesional şi postliceal

Pentru anul şcolar 2014-2015 s-au majorat cifrele de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi postliceal. S-au efectuat corecţii prin majorări ale cifrelor de şcolarizare la învăţământul profesional şi postliceal, pentru a se asigura şcolarizarea 100% a elevilor în învăţământul general obligatoriu. De asemenea, în concordanţă cu evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară, s-au scăzut cifrele de şcolarizare pentru învăţământul gimnazial şi liceal (clasa a IX), învăţământ de zi. Conform proiectului de hotărâre prezentat în urmă cu două săptămâni de MEN, în învăţământul gimnazial şi liceal va scădea numărul de locuri cu 20.000, va creşte cu 30.000 pentru învăţământul profesional şi cu 5.000 la postliceal.

Cifra de şcolarizare propusă pentru anul universitar 2014-2015 este aceeaşi aprobată pentru actualul an universitar, respectiv 62.400 granturi de studiu pentru licenţă, care se vor repartiza, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare, prin ordin al ministrului Educaţiei, 35.600 de granturi de studiu pentru învăţământul universitar de master şi 3.000 de granturi de studiu pentru ciclul universitar dedoctorat. În plus, cifrele de şcolarizare propuse de către instituţiile de învăţământ superior militar pentru anul universitar 2014-2015 sunt: 1.233 pentru licenţă, 413 pentru masterat şi şase pentru doctorat. În învăţământul superior mai sunt propuse 4.000 de granturi universitare pentru rezidenţiat.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus