Sculptorul Marcel Mănăstireanu va deveni cetățean de onoare al municipiului Botoșani

Vineri, în cadrul ședinței lunare a Consiliului Local Botoșani, consilierii s-au declarat a fi de acord cu acordarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Botosani sculptorului Marcel Mănăstireanu. Acesta a fost propus pentru a primi respectivul titlu de către consilierul Gheorghe Iavorenciuc.

Marcel Mănăstireanu s-a născut la 1 martie 1950. Timp de 23 ani s-a dedicat picturii, lucrările sale făcând obiectul a peste 15 expoziții. A renunțat din 1993 la expozițiile de pictură, dedicându-și viața sculpturii. Începând cu anul 1972 acesta deschide expoziții de pictură, grafică și sculptură în Botoșani și în alte orașe ale țării. Marcel Mănăstireanu este membru fondator al Cenaclului Scriitorilor și Plasticienilor “Artur Enășescu” și al Cenaclului Uniunii Artistilor Plastici botoșăneni “Stefan Luchian”. Are numeroase lucrări expuse în țară și in Ucraina și R. Moldova.

Cele mai importante sculpturi realizate sunt:

  • Bustul patriarhului Teoctist, dezvelit în 7 februarie 2009 în fața Bisericii “Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria din județul Botoșani.

  • Rotonda personalităților din parcul Mihai Eminescu din Botoșani, compusă din 15 lucrări reprezentând scriitori, istorici, botaniști sau pictori, botoșăneni la origine. Între ele se numără și cele ale lui Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian.

  • Bustul lui Mihai Eminescu din Odesa, Ucraina. Bustul, donat cu sprijinul financiar al Primăriei din Botoșani, a fost transportat, la Odesa în 2003 şi a fost dezvelit la 31 mai 2011, cu prilejul celei de-a 17-a ediţii a “Deniilor eminesciene”. Lucrarea este amplasată în faţa Consulatului României la Odessa. La eveniment a luat parte şi ambasadorul României la Kiev, Cornel Ionescu şi consulul genaral al României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan.

  • Statuia lui Alexandru cel Bun din Cernăuți.

  • Efigia lui Ciprian Porumbescu, basorelief în profil, amplasat pe fațada Societății Culturale “Mihai Eminescu” din Cernăuți.

  • Bustul lui Mihai Eminescu de lângă Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Călinești-Cuparencu, dezvelit la 19 iunie 2005.

  • Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, inaugurată la Edineț, în Republica Moldova în 20 august 2006. Monumentul cu o înălțime de 2,85 m, este turnat în praf de piatră și este instalat pe un soclu înalt de 3m.

  • Bustul lui Iancu Flondor din Rădăuți, inaugurat sâmbătă, 28 noiembrie 2009, la Rădăuți, în parcul central, în memoria lui Iancu Flondor, fost deputat în Dieta Bucovinei.

  • Bustul lui Grigore Vieru, realizat din piatră, dezvelit pe 14 februarie 2010 în orașul Strășeni din Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la nașterea poetului moldovean.

  • Bustul scriitorului și omului politic Dimitrie Iov, dezvelit în 13 august 2010 în holul Primăriei Flămânzi.

  • Bustul generalului erou Gheorghe Avramescu, dezvelit la Botoșani la 25 octombrie 2010, de Ziua Armatei.

  • Bustul lui Adrian Păunescu dezvelit pe 18 decembrie 2010 în comuna Dumbrăveni, în centrul comunei, alături de bustul lui Mihai Eminescu și al prințului Leon Ghika. Bustul a fost amplasat în fața Ateneului din Dumbrăveni.

  • Bustul lui Mihai Eminescu din parcul comunei Durnești, din județul Botoșani, dezvelit la 13 iunie 2013.


 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus