Scriitorul american Larry L. Watts prezent la Uvertura Mall pentru lansarea de carte: Aliaţi incompatibili. România. Finlanda. Ungaria și al treilea Reich

Alexandria Librarii, Uvertura Mall şi Editura Rao organizează miercuri, 2 aprilie 2014, începând cu ora 17.00, lansarea celei mai recente cărţi semnate de Larry L. Watts, Aliaţi incompatibili. România. Finlanda. Ungaria şi al treilea Reich. Evenimentul va avea loc în librăria Alexandria, etajul 3, Uvertura Mall Botoşani.

Având ca punct de pornire teza de doctorat susţinută de Larry L. Watts la Universitatea Umeå (Suedia), Aliaţi incompatibili este o carte în cheie dublă. Este, în primul rând, o tentativă temerară de a studia comportamentul statelor mici în alianţele încheiate în vreme de război cu instrumentele Teoriei Relaţiilor Internaţionale (TRI). Temeritatea se leagă de orgoliile şi aroganţa acestei discipline care pretinde că studiază sistemul, şi nu componentele, tabloul mare (big picture, doar vorbim de un autor american!), şi nu trăsăturile de penel. În concepţia multora dintre specialiştii Teoriei Relaţiilor Internaţionale, a te opri asupra acestor detalii înseamnă trădarea principiilor disciplinei şi eşuarea în geopolitică şi istorie. Dintr-o asemenea perspectivă, cazurile particulare, a se citi ţările mici, nu beneficiază de atenţie, sunt ignorate aproape programatic; în  consecinţă, teoria eşuează în analiza şi explicarea comportamentului lor, iar ceea ce nu se potriveşte canoanelor teoriei practic nu există.

Este constatarea de la care Larry L. Watts porneşte aventura noii sale cărţi, pentru că el este temerarul care vrea să reconcilieze neorealismul (curentul principal al TRI) cu cazuistica ignorată până acum a conduitei ţărilor mici în alianţele de război, pentru a explica dinamica relaţiilor pe care acestea le stabilesc cu marile puteri în aceste circumstanţe. Ironically (expresie foarte folosită de americani), temerarul este american, în condiţiile în care reducţionismul de care vorbeam mai înainte este atribuit de contestatari tocmai faptului că teoria s-a născut şi s-a dezvoltat în Statele Unite. Nu este însă o surpriză pentru cei care îl cunosc pe Larry şi cărţile sale, mereu dedicate unor subiecte fierbinţi pe care mulţi fie le ignoră, fie le expediază cu formule inchizitoriale.

Şi nu este o surpriză nici subiectul abordat, dacă ne gândim la cele două best-seller-uri publicate anterior la RAO (Fereşte-mă, Doamne, de prieteni şi Cei dintâi vor fi cei din urmă), care analizează poziţia şi evoluţia României în cadrul Pactului de la Varşovia, dar şi la activitatea sa în ţară, în calitate de consilier, în sprijinul reformei şi integrării structurilor naţionale de securitate şi apărare în NATO.

Consultant al Corporaţiei RAND la momentul revoluţiei, Larry Watts a călătorit deseori în Europa de Est şi în URSS înainte de 1989. Ulterior a asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a conlucrat cu mai mulţi miniştri români ai Apărării şi şefi de stat major privind reforma în domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi integrarea în NATO. În 1990 şi 1991 a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, iar până în 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic RElation (PER) şi director al Biroului PER din România. Între 2001–2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din România.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus