Să mergem la vot!

Duminică 16 noiembrie a.c., românii de pretutindeni sunt aşteptaţi la urnele de vot. Au posibilitatea de a vota unul dintre cei doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis.
Aşteptată de mulţi, cu motivată curiozitate, confruntarea publică dintre cei doi candidaţi la Preşedinţia României s-a petrecut şi nu a adus nimic spectaculos în atenţia electoratului, în cea mai mare parte hotărât cu cine să voteze.
Dacă Victor Ponta pare foarte sigur pe voturile electoratului de stânga, Klaus Iohannis marşează pe un electorat de dreapta bine conturat dar şi pe mişcările de stradă din unele oraşe ale ţării, pentru dreptul la vot al românilor care trăiesc în afara graniţelor, români care ar putea vota pentru el. Acesta este scopul protestelor, mişcări care au ecou mai ales în rândurile tineretului şi ale studenţimii în special.
Tot mai multe voci ale societăţii civile pledează pe necesitatea actului de votare. „Să mergem la vot” -este o lozincă menită să-i scoată din amorţire şi pe cei mai apatici români. Fiindcă este susţinută nu numai pe toate canalele media, dar şi în cele mai banale relaţii interumane, s-ar putea ca la turul doi al prezidenţialelor să voteze în plus 15-20% dintre români, care au stat acasă la primul tur. În acest caz, rezultatul poate fi imprevizibil, răsturnat chiar, în ciuda analizelor, statisticilor şi previziunilor analiştilor politici.
Vorbeam zilele trecute cu cineva care lucrează în sistemul centralizării rezultatelor alegerilor din teritoriu şi care, în calitate de specialist IT, îmi spunea că a fura voturi din calculator e o poveste fumată acum, softul nepermiţând acest lucru. Dar vicierea rezultatelor se poate face la secţia de votare. Aici intervine calitatea membrilor comisiei electorale. Dacă unii dintre ei ţin de cloacă, se înţeleg între ei, comunică ca rezultate ceea ce le convine. Cine mai umblă la saci să verifice fiecare vot în parte, după centralizarea lor? Dar astfel de cazuri au fost izolate şi e greu de închipuit că în România anului 2014 se mai pot întâmpla.
Dincolo de orice fel de speculaţii, trebuie să mergem la vot.
Asistăm la unul dintre cele mai importante momente din istoria României postdecembriste, istorie deschisă acum 25 de ani printr-o jertfă dureroasă a compatrioţilor noştri care au ieşit în stradă pentru a condamna un regim totalitar la dispariţie. Nu trebuie să fim simpli privitori, implicarea noastră este imperios necesară! Să mergem la vot!
Cu cine să votăm? Este opţiunea fiecăruia dintre noi!

Mergând la vot, eliminăm riscul de instaurare a unei noi dictaturi.

Mergând la vot, putem proteja democraţia şi avem şansa să schimbăm România!

Vasile TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus