Resuscitați sistemul de sănătate!

Resuscitați sistemul de sănătate!

Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Sănătăţii informații privind bugetul alocat sănătăţii pentru anul 2021.


„Actuala pandemie de COVID-19 a scos în evidență numeroase consecințe, nu de puține ori cu urmări tragice, ale subfinanțării sistemului de sănătate.

Cu toate că, în ultimii ani, bugetul Ministerului Sănătății a cunoscut o ușoară creștere, de la 5% din Produsul Intern Brut (PIB), în 2019, la 5,6% din PIB, în 2020. Chiar şi aşa, ne situăm printre țările cu cele mai mici ponderi la cheltuielile cu asistența medicală din Uniunea Europeană. Ȋn raport cu populația României, cheltuielile cu asistența medicală ne situează pe ultimul loc din UE, cu doar 580 euro pe locuitor, în timp ce, Danemarca, spre exemplu, cheltuie 5.260 euro pe locuitor, Luxemburg 5.220 euro, iar Suedia 5.040 euro.

Media cheltuielilor cu asistența medicală pentru anul 2018, potrivit datelor Eurostat, a fost de 9,9% din PIB, cele mai mari ponderi fiind înregistrate în Germania (11,5% din PIB), Franța (11,3%) și Suedia (10,9%)”, a declarat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Sănătăţii detalii despre investiţiile majore în domeniul sănătăţii avute în vedere pentru anul 2021. De asemenea, au fost solicitate informaţii despre creşterile estimate pentru următorii 4 ani şi dacă acestea ne vor asigura o reducere a decalajului faţă de normalitatea europeană în ceea ce priveşte serviciile de sănătate.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus