Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei și izolării: Românii infectați cu Covid-19 vor putea fi internați obligatoriu

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei și izolării: Românii infectați cu Covid-19 vor putea fi internați obligatoriu

Președintele Klaus Iohannis a promulgat sâmbătă dimineața legea carantinei și izolării, adoptată joi seara de Senat în calitate de for decizional, după ample dezbateri.

Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare după trei zile, adică de marți.

Până în prezent, au fost externați la cerere peste 900 de români infectați cu coronavirus, după ce Curtea Constituțională a decis că nimeni nu poate fi internat obligatoriu sau carantinat pe baza unui ordin de ministru, fiind necesară o lege în acest sens. Deși guvernul a înaintat cu celeritate un proiect de lege în acest sens Parlamentului, PSD a tergiversat aproape două săptămâni adoptarea actului normativ.

Legea prevede că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%. Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii. A fost eliminată complet din lege „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor. Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare, potrivit News.ro.

„Carantina persoanelor se instituie pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz la domiciliul persoanei la o locaţie declarată de aceasta sau după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, care:

a) Sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;

b) au intrat în contact cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

În situaţia în care persoanele menţionate la alin. (1) refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locaţia declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control recomandă, iar reprezentantul direcţiei de sănătate publică decide carantinarea persoaneio în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă aceştia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Măsura carantinării se instituie pe durat perioadei de incubaţie specifice bolii infectocontagioase suspicionate. Măsura încetează la expirarea termenului specific perioade de incubaţie sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, fiindu-i aplicabile dispoziţiile privitoare la măsura izolării din prezenta lege”, arată reglementările proiectul de lege adoptat de Senat.

Lista spaţiilor special desemnate de autorităţi pentru carantinarea persoanelor este stabilită prin hotărârea Guvernului.

g4media

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus