Premiile Gopo 2023 *Filmul “Oameni de treabă”, trofeul pentru cel mai bun film de lungmetraj

Premiile Gopo 2023 *Filmul “Oameni de treabă”, trofeul pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul ‘Oameni de treabă’, regia Paul Negoescu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj la Gala Premiilor Gopo, care s-a desfăşurat, marţi seara, la Sala ‘Ion Caramitru’ a Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti.

Producţia a primit cele mai multe statuete Gopo în cadrul Galei, printre acestea numărându-se şi cele pentru cea mai bună regie – Paul Negoescu, cel mai bun actor în rol principal – Iulian Postelnicu, cel mai bun actor în rol secundar – Vasile Muraru, cel mai bun scenariu – Radu Romaniuc şi Oana Tudor, şi cel mai bun montaj – Eugen Kelemen.

Filmul ‘Metronom’, în regia lui Alexandru Belc, care a avut cele mai multe nominalizări – 11, a câştigat Premiile Gopo la categoriile Cele mai bune costume – Ioana Covalcic, Cea mai bună imagine – Tudor Vladimir Panduru, Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură – Irina Ianciuş şi Marie-Pierre Hattabi, şi Cele mai bune decoruri – Bogdan Ionescu.

Actriţa Ioana Crăciunescu a primit Premiul pentru Întreaga Activitate, iar actorul Mircea Andreescu a primit Premiul pentru Întreaga Carieră.

Monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu şi Mircea Ciocâltei au fost recompensaţi în cadrul galei cu Premiul Special, pentru contribuţia lor la realizarea unora dintre cele mai importante producţii de film ale României.

Un moment deosebit al Galei Premiilor Gopo a fost celebrarea renumitului cineast Ion Popescu Gopo, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la naşterea sa.

Amintirea acestuia a fost evocată de actriţa Medeea Marinescu, iar violonistul Alexander Bălănescu a susţinut un moment muzical inspirat de animaţiile lui Gopo.

‘Gopo a fost unul dintre cei mai importanţi regizori şi animatori din istoria cinematografiei româneşti iar operele sale sunt recunoscute pe plan internaţional pentru originalitatea şi inovaţia lor. De la ‘Scurtă istorie’ şi ‘S-a furat o bombă’ până la ‘De-aş fi Harap Alb’ sau ‘Maria Mirabela’, Gopo a creat filme care au rămas vii în memoria colectivă şi care au inspirat generaţii întregi de artişti. (…)

Printre cei care au înmânat premiile la Gala Gopo s-au aflat Pavel Bartoş, Andreea Vasile, Ştefan Velniciuc, Doina Levintza, Vasile Muraru, Ofelia Popii, Conrad Mericoffer, Ana Odagiu, Laura Vasiliu, Mădălina Craiu, Denis Hanganu, Gabriela Popescu, Julieta Szonyi.

Premiile acordate în cadrul galei Premiilor Gopo 2023 sunt:

* Premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office): ‘Teambuilding’ regia Matei Dima, Cosmin Nedelcu şi Alex Coteţ;

* Premiul pentru cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Irina Ianciuş şi Marie-Pierre Hattabi pentru filmul ‘Metronom’;

* Premiul pentru cele mai bune decoruri: Bogdan Ionescu pentru filmul ‘Metronom’;

* Premiul pentru cel mai bun sunet: Sebastian Zsemlye pentru filmul ‘Spioni de ocazie’;

* Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj: ‘Vreau să sparg sera’, regia Teona Galgoţiu;

* Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie: ‘Viaţă de clovn’ regia Ioachim Stroe;

* Premiul ‘Tânără speranţă’: Ioana Chiţu, pentru rolul Irina din filmul ‘Crai Nou’;

* Premiul pentru cel mai bun film de debut: ‘Imaculat’, regia Monica Stan, George Chiper-Lillemark;

* Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ofelia Popii, pentru rolul Nicoleta în filmul ‘Om Câine’;

* Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar: Vasile Muraru, pentru rolul Primarul Costică din filmul ‘Oameni de treabă’; şi altele.

18 lungmetraje româneşti lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2022 au fost nominalizate anul acesta la 20 de categorii.

Premiile Gopo 2023 sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus