Grupul de pelerini botoșăneni coordonat de părintele icon. stavr. Vasile Acatrinei a încheiat programul EGIPTUL CREȘTIN, desfășurat sub patronajul Centrului de Pelerinaj Sfânta Parascheva, vizitând și închinându-se în locurile unde a poposit Sfânta Familie.
Familia și-ar fi petrecut trei ani și jumătate în mișcare, de la Betleem la Delta Nilului din Egipt, apoi urmând cursul râului până în sudul Egiptului Superior.
Ministerul Turismului şi Antichităţilor din Egipt a lansat în anul 2022 “Drumul Sfintei Familii”, marcând aproximativ 25 de opriri de-a lungul celebrului traseu făcut de Sf. Maria, Iisus şi Iosif.
La câteva dintre acestea au ajuns și botoșănenii. Astfel, pelerinii s-au închinat la Al Muallaqa – Biserica dedicată Fecioarei Maria, denumită şi Biserica Suspendată, la Biserica grecească Sf. Gheorghe, la Biserica Sf. Barbara și la Biserica Sf. Serghie și Vah. Au trăit momente de remarcabilă emoţie atunci când au coborât în peștera unde Sfânta Familie a trăit câteva luni, aflată sub altarul Bisericii Sf. Serghie și Vah. Aici s-au închinat la vechile icoane care surprind episoade din perioada șederii în Egipt a Sfintei Familii.
O icoană cu Sfânta Familie reprezintă momentul intrării în Egipt, când Sf. Maria Il poartă în brate pe pruncul Iisus, călătorind călare pe un măgar; Iosif este alături, iar în icoană apare și Salomeea ( rudă a Maicii Domnului, mama Sfinților Apostoli Iacob și Ioan, soția lui Zevedeu). La pangarul bisericii, o iconiță cu reproducerea acesteia a fost oferită pelerinilor spre aducere aminte a unor momente care au marcat pentru totdeauna creștinismul egiptean.
În fiecare an, călătoria Sfintei Familii în Egipt este rememorată prin două evenimente la care egiptenii, inclusiv musulmani şi creştini copţi de toate vârstele şi genurile, participă în număr considerabil. Primul, numit “Sărbătoarea Venirii Sfintei Familii în Egipt“, este un eveniment de o zi, care se desfăşoară în general la începutul lunii iunie. Al doilea, numit “Naşterea Fecioarei“, este o sărbătoare care are loc în mai multe oraşe, începând din luna mai şi până în august.
Pelerinajul EGIPTUL CREȘTIN le-a oferit participanților botoșăneni momente unice în căutarea și descoperirea sfinţeniei în țara faraonilor.
Vasile TIMOFCIUC