Ovidiu Portariuc, la jumătatea celui mai greu mandat de primar al municipiului Botoșani de după 1989

Zilele acestea, edilul-șef al municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc, intră în cea de-a doua jumătate a mandatului său de primar, un mandat foarte dificil, poate cel mai greu din istoria postdecembristă a administrației locale.

Provenit din mediul de afaceri, acesta a fost preferat de botoșăneni la alegerile din 2012, când a adus în atenția opiniei publice un program electoral inedit, intitulat Planul Portariuc pentru Botoșani, cu obiective clare, menite să sprijine la modul concret societatea botoșăneană.

Chiar de la preluarea mandatului de primar, Ovidiu Portariuc și-a luat rolul și misiunea în serios, pornind la drum cu o echipă proprie, tânără, hotărât fiind să realizeze punct cu punct ceea ce își propusese prin amintitul plan. A învățat administrație din mers, încercând să impună rigorile cu care fusese învățat în afaceri derulate cu parteneri occidentali, în activitatea Primăriei. Evident că acest lucru a deranjat. De aceea, în primul an de mandat acțiunile sale au fost de multe ori obstrucționate de către unii funcționari ai primăriei. Orice acțiune reușită i-ar fi adus noului primar capital politic, suficient cât să-i pună în umbră pe înaintașii săi la cârma administrației locale, ori cineva nu dorea să se întâmple acest lucru. Nu întâmplător, un segment al mass-mediei a fost direcționat de către opozanții politici și nu numai, să-l linșeze mediatic pe tânărul primar. Atacurile la persoană și jignirile nu au avut însă efectul scontat. Dimpotrivă, Ovidiu Portariuc s-a dovedit a fi un tip foarte rezistent la acest gen de acțiuni și și-a văzut de treabă.

Numai că „moștenirea” a fost una destul de grea. Cu un grad de îndatorare de peste 30%, Primăria municipiului Botoșani a trebuit să înceapă să plătească creditele luate de la bănci anii trecuți, după perioada de grație. Peste această povară, investițiile lansate de către precedenta administrație trebuiau continuate, ceea ce a presupus angajarea de noi credite bancare. În acest context, posibilitatea inițierii de noi investiții edilitare a fost mult diminuată, ceea ce a redus cu mult și direcțiile de acțiune propuse. Numai că experiența din domeniul afacerilor l-a ajutat pe primarul Ovidiu Portariuc să găsească soluții și să meargă inainte.

Anul doi al mandatului s-a derulat pe fondul unui consiliu local ostil, dominat de alianța tacită, până a fi recunoscută, dintre opoziție și foștii parteneri din USL ai social-democraților, respectiv liberalii. Și Cătălin Flutur a avut în timpul primului său mandat un consiliu local dominat de către opoziție dar colaborarea a fost benefică pentru comunitatea botoșăneană. Ar fi trebuit ca acest lucru să se întâmple și sub mandatul lui Ovidiu Portariuc. Numai că, dincolo de diferitele jocuri politice, materialul uman al unora dintre actualii consilieri municipali este extrem de precar. Cu indivizi care pun interesele proprii, de grup sau de partid înaintea intereselor comunității nu poți colabora decât coborându-te la nivelul lor. De aceea Ovidiu Portariuc a preferat să treacă drept un tip orgolios, decât să dea mâna cu personaje dubioase care, din păcate, strecurate pe liste de partid, au ajuns ca ani de-a rândul să sugă din banul public sub oblăduirea unei funcții administrative.

Nu degeaba a și crescut simțitor în sondaje, mulți botoșăneni apreciindu-l pentru prestația sa. Recentele rezultate înregistrate la alegerile europarlamentare la nivel de municipiu de către PSD (în speță USD) demonstrează faptul că botoșănenii l-au susținut, cu această ocazie, pe cel care este și președinte al organizației municipale dar și președinte executiv al PSD, primarul Ovidiu Portariuc. Și au toate motivele să facă acest lucru. Orașul arată cum arată, mai curat ca niciodată, câteva lucrări edilitare realizate și altele, aflate în derulare, completând imaginea de oraș european. A continuat derularea proiectului Parcul de agrement Cornișa. Derularea unui nou proiect, gigant de această dată, modernizarea sistemului de termie cu prețul unor fonduri uriașe, duce la sporirea nivelului de confort al multor botoșăneni, locatari ai blocurilor din municipiu. Transferul terenurilor de la Armată la Primărie a creat posibilitatea construirii promiselor locuințe sociale. Lobby-ul insistent făcut de primarul Portariuc la Guvern, soldat recent și cu vizita vicepremierului Liviu Dragnea a avut ca rezultat includerea Botoșaniului pe lista Agenției Naționale de Locuințe, pentru construirea pe terenurile preluate de la M.Ap.N. în zona Lebăda, a unui nou cartier, care va avea 600 de locuințe.

Și exemplele pozitive pot continua.

Să ne aducem aminte ce au realizat înaintașii săi de după 1989 la cârma administrației locale, în perioada similară și să comparăm.

Cert e că la jumătatea mandatului său, Ovidiu Portariuc are suficiente realizări cu care se poate mândri, în ciuda detractorilor săi, care nu au odihnă.

Vasile TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus