În aceste zile se lucrează la elaborarea Planului de Acţiune pentru anii 2017 – 2020 pentru îndeplinirea obiectivelor din Strategia Judeţeană Antidrog 2014-2020.
Grupul de lucru se va întruni pe 15 martie, urmând ca Planul să fie aprobat prin ordin al prefectului, ulterior prin hotărâre de Consiliu Judeţean, conform prevederilor legale . În Plan sunt prinse 23 de instituţii publice şi 3 fundaţii, cu activităţi concrete de prevenţie şi educare.
„ Este o campanie pe care am iniţiat-o eu, ca prefect, şi sper să fie continuată, pentru că cifrele arată, aşa cum aţi văzut, că s-a reuşit doar stagnarea fenomenului nu şi diminuarea. Pe ansamblu sunt mulţumit, dar, repet, trebuie acţionat în continuare. Toţi avem copii, nepoţi, prieteni, cunoştinţe aflate la o vârstă vulnerabilă din acest punct de vedere. Drogurile curmă destine, îmbolnăvesc visele tinerilor şi afectează profund relaţiile familiale şi sociale. Avem obligaţia de a ne implica direct în lupta cu acest fenomen”- a declarat prefectul Dan Nechifor.
Raportările pentru luna ianuarie, spre exemplu, aşa cum a comunicat Inspectoratul de Jandarmi, arată că în județ s-au constatat 9 infracțiunide deținerea de droguri de risc pentru consum propriu. Este vorba despre13 persoane care deţineau sau consumau substanțe etnobotanice sub formă vegetală sub forma țigărilor confecționate artizanal. Actele de sesizare întocmite au fost predate către Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani în vederea continuării cercetărilor. Infracţiunile au fost constatate pe raza mun. Botoșani,