Noi cu cine votăm?

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare s-a derulat și la Botoșani în forță, pe cele mai diverse segmente, reprezentanții partidelor politice declarând la unison că de rezultatele acestora depinde direcția de mers a României pentru următorii ani.

Nume sonore sau mai puțin sonore, au fost trecute în listele de candidați iar conducerile centrale au derulat turnee prin țară pentru a le face cunoscute opiniei publice. Caravanele electorale au străbatut și județul nostru, prin satele și comunele rărite de exodul fără precedent al celor plecați să muncească în străinătate. Au ajuns la Botoșani și liderii naționali ai unor partide, înconjurați de echipe consistente, care s-au înfățișat localnicilor cu tradiționalele promisiuni.

Numai că atmosfera este, de această dată, mai sensibilă ca oricând. Sondajele de opinie realizate în teritoriu, relevă faptul că mai bine de jumătate dintre botoșăneni sunt încă indeciși în privința participării la acest proces electoral. Apoi, o bună parte sunt indeciși și în privința cui să voteze. Unii au fost convinși, alții, nici acum nu. Partidele știu pulsul și încearcă să-i determine pe oameni, mai întâi, să participe la vot. Nivelul de așteptare al cetățenilor de la factorii politici a rămas aproape la fel de mare ca după alegerile generale din 2012, fiindcă schimbările spectaculoase în bine, așteptate de către mulți români, întârzie să apară. Circul electoral de pe posturile de televiziune nu mai interesează deoarece, copleșiti de problemele cotidiene, tot mai mulți români renunță la a mai privi la televizor. Tabloidizarea unor posturi, care recurg la cele mai grețoase tertipuri în a face audiență, a scăzut cota de accesibilitate la mase a acestui mijloc media. Pe cine mai interesează acum talk-show-urile pe teme politice, în care nu vezi nimic altceva decât o ciondăneală regizată abil din culise, nicidecum o dezbatere de idei sau doctrine?!

Din tot acest talmeș-balmeș, românii trebuie să aleagă 33 de reprezentanți ai lor în Parlamentul European.

Un vecin de-al meu, nonagenar, care a văzut multe la viața lui-omul a stat și 7 ani în Siberia- mi-a spus zilele trecute, venind vorba despre aceste alegeri că, îl citez „ trebuie să mergem neapărat la vot, ca să nu ne râdă Europa că nu avem simț civic.” În ceea ce privește opțiunea de vot, vecinul  a găsit o soluție : „ Eu am să votez lista unde am găsit cei mai mulți oameni de calitate.”

Foarte tare!

Vasile TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus