Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix a murit la vârsta de 77 de ani

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix a murit la vârsta de 77 de ani

Nicu Covaci, fondator și lider al trupei Phoenix, a murit, au anunțat membrii formației. Artistul de 77 de ani s-a stins din viață din cauza agravării unor probleme de sănătate. Tratamentul postoperatoriu „nu s-a putut finaliza din cauza complicaţiilor” și „lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”, anunțau membrii Trupei Phoenix, pe pagina de Facebook.

e 22 martie, Nicu Covaci a fost operat de urgenţă pe creier la Spitalul Judeţean din Timişoara. Potrivit medicilor, problemele apăruseră în urmă cu aproximativ două săptămâni, când liderul trupei Phoenix a simțit că îi amorțeşte faţa, iar apoi a început să îi fie afectată vederea. Atunci, Nicu Covaci a decis să facă un RMN, iar diagnosticul pus de specialiştii de la Secţia de Neurochirurgie a fost „proces expansiv intracranian”. Apoi, după o operație care a durat aproximativ 6 ore, a fost extirpată o tumoră de pe creier.

Nicu Covaci va fi înmormântat joi, în Cimitirul Eroilor din Timişoara

Apropiații lui Nicu Covaci au precizat că ceremonia de înmormântare, care va avea loc joi, va fi una privată.

 „Îmbrātişāri si Condoleante tuturor…Ceremonia de Adio a lui Nicu se va desfāşura acasā, în Timişoara, la Filarmonica de Stat. Vă puteţi lua rămas bun, marţi între orele 11.00-20.00 şi miercuri între orele 9.00 – 17.00. Ceremonia de înhumare este privatā. Ne vedem acolo!”, a transmis formaţia Phoenix.

Potrivit WIKIPEDIA, Nicolae Covaciu (n. TimișoaraRomânia – d. TimișoaraRomânia), mai cunoscut ca Nicu Covaci, a fost un compozitorcântărețchitaristpictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix.

Singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia (satul Pripiceni-Răzeșijudețul Orhei - din relatarea compozitorului) și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia, Covaci a crescut fără tată până la vârsta de circa 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră timp de aproximativ 10 ani.

A început de mic copil să ia lecții particulare de pianacordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.

A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976,[3] stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.

În 2012, Covaci locuia în MorairaSpania.[4] El considera că în Moraira este „acasă” și acolo își petrecea sărbătorile importante, cum ar fi Paștele. [5][6]

Covaci a fost un iubitor al motocicletelor,dar și al sportului, practicând printre altele, atletismulcanotajulkarateboxulînotul și scufundatul sportiv.[7]

Pe 23 noiembrie 2019 a fost lansată cartea Nicolae Covaci – Pictorul. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice, publicată în România și probabil, în lume.

Nicu Covaci: „Nu mă interesează banii, mă interesează să nu-și bată joc de mine și de piesele mele. Să mă lase în pace! Phoenix trebuie să rămână Phoenix, nu șușe, nu înmormântări și avorturi. Nu-mi place când sunt furat și, în plus, sunt și batjocorit. Nu le voi permite în niciun caz să îmi mai cânte piesele pentru că nu au fost cinstiți, nu au fost corecți”.

„Toți vin și pleacă din Phoenix pentru că își închipuie că se vor umple de bani, de gagici, de relații, de vai de mine… Ei nu știu ce eforturi și ce sacrificii se cer la Phoenix. Cum nu s-au umplut de bani, visurile lor s-au năruit. Adevărul e că, la ora asta, în România, trebuie să-ți câștigi existența cumva și cu Phoenix, spre rușinea mea, nu pot să le asigur existența. Eu trebuie să trăiesc din concerte, dar eu concerte nu am. Nu am pentru că nu am impresari, nu am manageri, ăștia sunt cei care spală banii statului sau ai cui îi spală și cu mine nu se poate. S-a dus și vorba că, vezi Doamne, cu Nicu Covaci nu poți să te înțelegi! Nu, se spală bani cu nemiluita peste tot și eu am destui dușmani și nu pot să-mi permit să devin șantajabil vreodată. Eu nu le fac jocurile, de aceea nu sunt în joc”.

Josef Kappl: „Eu, personal, consider că am câștigat procesul pentru că m-a dat în judecată pentru daune morale. Dar interzicerea pieselor compuse sau înregistrate de Nicolae Covaci la UCMR-ADA, acolo da, a câștigat Covaci, dar a pierdut publicul. Omul s-a folosit de neștiința și de naivitatea noastră. Nicolae Covaci pleca la București și declara piesele fără ca noi să știm. Pe noi ne interesa doar să facem muzică. Eu nu mă așteptam la acest verdict, judecătorii au gândit matematic, acesta însă e un caz mai complex”.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus