Naşterea Maicii Domnului – sărbătoare mare pentru întreaga creştinătate

Naşterea Maicii Domnului – sărbătoare mare pentru întreaga creştinătate

Astăzi, 8 septembrie 2021, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului.

Naşterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a nascut din parinti foarte inaintati in varsta, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii lor. Tatal ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron. Sfanta Scriptura nu ne ofera informatii despre Naşterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat numai de Traditia Bisericii, consemnata in cartile de cult si in unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea. Nascuta in chip firesc din Dreptii Ioachim si Ana, Maica Domnului a fost si rodul rugaciunilor parintilor ei. Ea va fi cea aleasa sa daruiasca trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prezenta si la copti si la sirieni, separati de Biserica Ortodoxa dupa al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denota ca inceputul ei trebuie pus intre sinodul trei ecumenic (431) si sinodul al patrulea (451).

Aceasta sarbatoare a fost adoptata in Apus in vremea papei Serghie I (687-701).

În calendarul popular, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă și este o zi plină de tradiții. Bătrânii spun că, în această zi, rândunelele pleacă spre țările calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar frigul își face simțită prezența. Tot în această perioadă au loc târguri si iarmaroace.
Din această zi se începe culesul viilor, al unor fructe și plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, dar și semănatul cerealelor de toamnă.

În unele zone ale țării, femeile care își doresc copii se duc la biserică și se roagă la icoana Fecioarei Maria. De ziua Fecioarei, creștinii aprind o candelă care arde întreaga zi, iar, în această zi nu se lucrează. Din această zi, plantele de leac își pierd puterea tămăduitoare. Casa în care arde candela la icoana Maicii Domnului va fi binecuvântată cu armonie și înțelegere și va fi ferită de foc, de vijelie sau de grindină.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus