Ministrul Sănătății, interpelat de senatorul Dorinel COSMA în legătură cu deficitul de medici de familie din județul Botoșani

Ministrul Sănătății, interpelat de senatorul Dorinel COSMA în legătură cu deficitul de medici de familie din județul Botoșani

INTERPELARE

Adresată de către  senatorul  Dorinel COSMA  domnului Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății  în  Ședința Senatului din data de 29.06.2022, având ca obiect ” Deficitul de medici de familie din județul Botoșani”.

     Stimate Domnule Ministru,

Din datele furnizate de Colegiul Medicilor din România reiese că situația medicinei primare este îngrijorătoare. În România există 424 de localități unde nu există medic de familie, iar 1098 de localități au acest necesar neacoperit. Însumate, 1522 de localități din România au deficit sau lipsă de medici de familie – un deficit de circa 2200 de medici de familie. Acum 10 ani existau aproximativ 12.000 medici de familie în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar acum au mai rămas sub 10.000.

Aproape jumătate din medicii de familie – 47% – au peste 60 de ani, deci vor ieși la pensie peste câțiva ani. Medicii de familie sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din totalul la nivel național. Analizând datele, rezultă că peste 10 ani aproape nu vom mai avea medici de familie în România.

Marea majoritate a bolilor sunt în mediul urban, unde se află și cea mai mare concentrație de medici de familiei (București, Cluj, Iași, Mureș, Craiova), deoarece pacienții din mediul rural, care ar trebui asistați de medic, nu au acces la asistență medicală. Lipsa personalului medical din zonele rurale și puterea financiară pentru transport sunt principalele probleme cu care se confruntă mediul rural.

Numărul insuficient de medici de familie în multe zone din țară înseamnă scăderea speranței de viață și la un număr de mare de pacienți cu boli grave, fapt ce ne menține România pe ultimele locuri în clasamentul UE privind speranța de viață.

Având în vedere cele expuse, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:

 1.Care este numărul exact al medicilor de familie la nivelul județului Botoșani, potrivit datelor pe care le dețineți?

         2.Care este deficitul de medici de familie la nivelul mediului rural din județul Botoșani?

         3.Care este numărul de rezidenți care au optat pentru această specialitate în ultimii trei în județul Botoșani?

         4.Ce strategii aveți în vedere și ce măsuri preconizați pentru remedierea acestei situații în județul Botoșani?

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus