Vă luptaţi cu astenia de toamnă? Iată ce spun specialiştii. Somnolenţa prelungită asociată cu insomnii, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă. Există, însă, o serie de remedii naturale care ameliorează sau soluţionează manifestările simptomatice ale asteniei. Dovleacul este un aliment foarte util pentru sănătatea sistemului nervos. Indiferent dacă este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul acţionează ca un pansament natural pentru sistemul nervos datorită efectului uşor sedativ şi este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive şi anxietăţii. În plus, dovleacul este o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, şi conţine şi complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, cu rol pozitiv în menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă. Cerealele integrale sunt de ajutor în combaterea oboselii, potrivit medicului. Acestea sunt bogate în tiamină, o vitamină aparţinând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie şi extenuare. Pentru a lupta împotriva răcelilor, citricele şi suplimentele probiotice sunt o soluţie ieftină şi la îndemână în această perioadă. Pomelo, portocale, mandarine, grapefruit – toate sunt fructe din categoria citricelor şi conţin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanţi, nutrienţi cu proprietăţi anticancerigene şi asigură în mod natural un sistem imunitar mai puternic.
În plus, citricele sunt şi o sursă bogată de flavonoide, care au rol antiseptic şi acţionează asemenea unor antibiotice naturale împotriva infecţiilor virale şi bacteriene cu care ne confruntăm adesea toamna. O altă modalitate de a întări organismul din interior, de a creşte numărul de anticorpi şi de a stimula imunitatea este cea cu ajutorul probioticelor. Acestea conţin bacterii benefice importante – bifido acidophilus, lactobacillus acidophilus şi lactobacillus plantarum, care acţionează ca un antibiotic natural în neutralizarea infecţiilor virale şi bacteriene.