Lumina Sfântă va fi adusă în ţară de la Ierusalim sâmbătă seară

Lumina Sfântă va fi adusă în ţară de la Ierusalim sâmbătă seară

Lumina Sfântă sau focul haric este considerată de creștinii ortodocși o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Şi tot în fiecare an, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române merge la Ierusalim pentru a lua şi aduce în România Lumina Sfântă.

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. În România, Lumina Sfântă va fi oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, care o vor aştepta la Aeroportul Internaţional Otopeni.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui apoi fiecărei parohii.

În aceeaşi seară, în intervalul orar 19.30 – 20.30, va avea loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală. Ulterior, Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii.Slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în prezența credincioșilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe.

Astfel pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor (pâine binecuvântată și stropită cu agheasmă și vin, pregătită și ambalată din vreme în pachete/punguțe de unică folosință închise, respectând regulile de igienă), a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj. Credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00:00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane. După oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala.La finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus