Jurnal de călătorie în țara faraonilor (I)

Jurnal de călătorie în țara faraonilor (I)

1.Egiptul -cel mai fascinant loc de pe Pământ

Egiptul este locul uneia dintre cele mai misterioase și mai fascinante civilizații de pe Pământ, care așteaptă să fie descoperită și evaluată la adevărata ei dimensiune.

Nilul a fost un element vital al existenței acestei civilizații milenare, lunca fertilă a acestuia oferind oamenilor posibilitatea de a dezvolta o economie agricolă stabilă și o societate complexă, centralizată, care a devenit o piatră de temelie în istoria civilizației umane.

Studiile relevă faptul că în urmă cu 120 de mii de ani nomazii vânători-culegători s-au mutat în valea Nilului până la sfârșitul Pleistocenului Mijlociu. Istoria propriu-zisă începe prin unirea sub conducerea unui singur faraon a celor două regate mai vechi, a celui din Deltă -Egiptul de Jos și a celui din Valea Nilului-Egiptul de Sus în jurul anilor 3150 î.Hr.

Apariția statului egiptean – primul stat din lume – trebuie considerată ca impusă de necesitatea imperioasă a coordonării pe întreg spațiul Văii Nilului, a sistemului de irigații și îndiguiri care aveau să domolească furia inundațiilor anuale ale fluviului și să le facă folositoare agriculturii. Legătura dintre aceste două regate autonome a fost totdeauna faraonul, care era și rege al sudului și al nordului. De altfel la moartea lor, faraonii din imperiul vechi aveau două morminte dintre care unul nu conținea mumia defunctului rege, deci era cenotaf – dar exista un mormânt pentru Egiptul de Sud și unul pentru Egiptul de Nord pentru același faraon.

Există multe teorii cu privire la originile poporului egiptean, subiectul fiind încă controversat. Studii genetice recente arată că populația actuală a Egiptului este caracterizată de o linie paternală comună cu zona Africii de Nord în primul rând și ceva influențe din Orientul Mijlociu. Studiile bazate pe linia maternă leagă egiptenii moderni de locuitorii actuali ai Eritreei și Etiopiei. Vechii egipteni își plasau originile într-o zonă pe care ei o numeau Punt sau “Ta Neteru” (Tărâmul Zeilor”), pe care majoritatea egiptologilor o plasează într-o arie ce cuprinde Eritreea și Dealurile Etiopiene.

Vizita acestui tărâm îți oferă experiențe unice care te marchează.

Vom prezenta în următoarele episoade un bagaj de impresii personale culese în urma unei călătorii întreprinse pe urmele faraonilor.

Carmen și Vasile TIMOFCIUC

SFINXUL

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus