Jurnal de călătorie în țara faraonilor (II)

Jurnal de călătorie în țara faraonilor (II)

2. Toate drumurile duc la …Hurghada!

O călătorie în Africa, fie ea la începutul lunii mai, când temperaturile caniculare nu s-au declanșat, este o adevărată aventură chiar și atunci când este programată de o agenție de turism în cele mai mici detalii. Un itinerar cuprinzând cele mai importante vestigii ale perioadei faraonilor este parcurs cu sacrificarea pentru câteva zile a odihnei obișnuite. Fiindcă avionul te poate duce în capitala Cairo, dar cel mai frecvent într-o stațiune cunoscută ca fiind perla Mării Roșii, Hurghada. Când avionul se pregătește pentru aterizare, la orele dimineții, după ce pătura de nori fusese lăsată deasupra, peisajul văzut prin hublou este uluitor. O întindere roșietică de piatră, străbătută doar de o șosea asfaltată, impecabilă, dar puțin circulată. În cele zece-cincisprezece minute de coborâre a avionului către aeroport, doar un singur autocar am văzut gonind pe această peliculă impecabilă de asfalt.

Agențiile de turism programează pentru clienți o paletă de excursii care mai de care mai tentante, fiindcă ele dezvăluie un trecut milenar fascinant și misterios. Turiștii nu ratează nici una dintre aceste intruziuni istorice, chiar dacă unele implică niște costuri care par mari și incorecte pentru cei care au achiziționat pachetul turistic.

De regulă aventura începe la Hurghada, stațiunea de elită a Egiptului, care există doar pentru turiști, fiindcă incredibil, nu are localnici. O sumedenie de hoteluri de trei, patru și cinci stele, care mai de care mai generoase în serviciile oferite, animă acest adevărat colț de rai, ridicat într-un peisaj complet arid, oriunde te uiți nu vezi decât numai piatră, grohotișuri și nisip. Personalul de deservire este alcătuit numai de băieți abia ieșiți din adolescență care fac menajeria atât cât de corect poate s-o facă un bărbat și peste tot în aceste așezăminte turistice se simte lipsa femeii de serviciu. La Hurghada guști cu adevărat atmosfera unei vacanțe reușite. Hotelurile îți oferă masa all inclusive în sistem bufet suedez, iar vilele de cazare sunt superbe. Fiecare hotel are închiriată o felie de plajă la Marea Roșie unde poți ajunge cu microbuzele proprii. Aici sunt amenajate șezlonguri iar barurile existente îți oferă gratuit diverse băuturi răcoritoare, de la cocteiluri la bere. Trebuie însă să fii atent cu zeul soare, Ra. Dacă nu te protejezi împotriva atacurilor sale nevăzute, te trezești cu o insolație de toată frumusețea, chiar și la cea mai scurtă expunere la plajă.

hurghada2 hurghada3 hurgdada4 hurghada5 hurghada6Organizatorii periplurilor în Egipt te atenționează de acest risc, cel al insolațiilor, precum și de cel al contractării unei dizenterii de care scapi foarte greu. Cauza celei din urmă este așa-zisă apă potabilă consumată de localnici, care te poate îmbolnăvi și numai dacă o folosești la spălatul dinților. Puși în temă, pentru conformitate, turiștii îndeasă în geamantanele de călătorie pet-uri cu apă de acasă și bine fac. Cine nu se conformează, va avea de suferit.

Nu în ultimul rând ți se recomandă o atitudinea distantă, necooperantă la negociere, pe care trebuie s-o ai cu comercianții din bazarurile ce vând suveniruri. Dacă te arăți foarte interesat să cumperi un obiect, imediat vânzătorul te agresează cu oferta sa, aleargă după tine să cumperi neapărat ceea ce își oferă și dacă accepți, trebuie să fii foarte atent la mânuirea banilor. Nu e bine să folosești bancnote mari, fiindcă există șansa să fii păcălit când ți se dă restul.

Carmen și Vasile TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus