Început de an școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani

Început de an școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani au participat luni, 11 septembrie, la festivitatea de deschidere a anului școlar 2023-2024.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în capela instituției de învățământ, unde elevii seminariști, părinții și corpul profesoral s-au rugat pentru ca binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse peste lucrarea didactică și duhovnicească din noul an școlar.

În continuare, a fost oficiată slujba de Te Deum în sobor de preoți din care au făcut parte, alături de profesorii seminarului, părintele Marian Timofte, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și părintele Andrei Carcea, inspector eparhial pentru învățământul preuniversitar, delegații Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, precum și părintele protopop Petru Fercal.

Părintele profesor Partenie Apostoaie a prezentat mesajul domnului Bogdan Gheorghe Suruciuc, Inspector Școlar General al ISJ Botoșani, iar părintele vicar-administrativ Marian Timofte, în cuvântul său, a subliniat rolul școlilor de teologie în dinamica vieții sociale și importanța îmbinării studiului cu rugăciunea: 

„S-a spus în Sfânta Evanghelie rânduită la slujba de Tedeum pentru începerea noului an școlar, prin cuvintele Mântuitorului: «vouă vă este dat să știți tainele Împărăției Lui Dumnezeu!». Dumneavoastră, care ați decis și v-ați orientat către Seminarul Teologic din Botoșani, v-ați asumat, pentru tot acest timp, să deslușiți tainele Împărăției Lui Dumnezeu, fapt ce este posibil prin studiu și prin rugăciune. Dacă ne bizuim doar pe studiu, vom dobândi, în cel mai bun caz, definiții, descrieri, concepte sau idei despre Dumnezeu; însă dacă adăugăm rugăciunea și trăirea creștină, Îl vom cunoaște pe Dumnezeu așa cum este, adică «Iubire», după cum Îl descoperă Sfântul Evanghelist Ioan.”

La rândul său, părintele director Daniel Dascălu a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru grija părintească și implicarea în activitatea seminarului din Botoșani. 

În încheiere, au fost prezentate câteva dintre obiectivele care guvernează activitatea instituției de învățământ: susținerea și realizarea unui învățământ de calitate, adaptat și corelat cu realitățile și necesitățile actuale, susținerea și sporirea vieții duhovnicești, precum și implicarea activă în toate proiectele școlare și extrașcolare, în deplină armonie: școală, familie și instituții publice.

(Viorel Drăgan, secretar la Sectorul de învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor)

https://doxologia.ro/inceput-de-scolar-la-seminarul-teologic-liceal-ortodox-sfantul-gheorghe-din-botosani

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus