Focuri scăpate de sub control

Focuri scăpate de sub control

La Ştiubieni, Oneaga (comuna Cristeşti) şi Cerviceşti (comuna Mihai Eminescu), trei focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de pe cca. trei hectare, peste 10 tone de furaje, două anexe gospodăreşti şi bunurile aflate în interiorul acestora, acoperişul unei locuinţe (construit din stuf), 2400 m .l. de fibră optică şi trei stâlpi de susţinere. Pentru stingerea celor trei incendii au acţionat 42 de pompieri militari, voluntari, dar şi cetăţeni,  mai bine de cinci ore.

Pagube importante s-au înregistrat în urma incendiilor produse la Ştiubieni şi Oneaga (comuna Cristeşti), unde focurile aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale adunate din curţile a doi localnici s-au extins din cauza vântului, atât la depozitele de furaje şi anexele din gospodăriile acestora, cât şi la construcţiile vecinilor.

          Intervenţiile au fost îngreunate de vântul puternic.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

          Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

-         obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

-         obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

-         informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

-         realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus