Experimentul IOHANNIS, sau cum l-a ales poporul Facebook pe Președintele României

Cu fiecare zi ce trece după șocul produs de victoria neașteptată a lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din acest an, ceea ce s-a întâmplat în istorica zi de 16 noiembrie a.c. începe să devină tot mai clar. A fost o răsturnare de scor greu de anticipat, fiindcă mai toate sondajele de opinie îl dădeau victorios pe Victor Ponta.

Dacă în Moldova, opțiunea Ponta a fost motivată de nevoia de liniște și siguranță și mai ales de eradicarea regimului băsist, în Ardeal și nu numai, opțiunea Iohannis a fost motivată ca o necesitate imperioasă de a scăpa țara de pericolul… neocomunismului, identificat în PSD și primul-ministru Victor Ponta. Am auzit această motivație și la ultimul miting electoral al lui Klaus Iohannis.

De 10 ani sunt legat sufletește de orașul Cluj, fiindcă ambii mei copii au studiat aici și tot aici și-au găsit joburi pe măsura pregătirii lor. În vizită la ei fiind, am fost unul dintre cei 25.000 de participanți la impresionantul miting electoral al lui Klaus Iohannis, întâmplat la Cluj, în piața „Lucian Blaga” din fața Casei Studenților, sâmbătă, 25 octombrie a.c. Am văzut și filmat cum s-au adunat în piața participanții veniți din toate zonele Ardealului, într-o ordine desăvârșită. Am văzut pe fețele celor prezenți, oameni de toate vârstele, o îndârjire pe care nu am mai văzut-o ca ziarist, decât în 1990, în Piața Universității. „Acum sau niciodată” – cam așa lăsa să se înțeleagă atitudinea lor. „Vă zic limpede: aici, din Cluj, trebuie să dăm semnalul schimbării încă din primul tur al prezidenţialelor. Vă îndemn să mergeţi la vot, e nevoie de fiecare vot ca să dovedim de aici, de la Cluj, că e timpul schimbării, că e timpul României lucrului bine făcut. Trebuie să decidem dacă vrem România noastră sau România lui Victor Ponta care este o României a corupţiei, a retrocedărilor ilegale, a baronilor locali“, a declarat, printre altele atunci Klaus Iohannis. A fost un semnal care va fi ulterior multiplicat grație internetului și va fi receptat ca atare de către poporul Facebook.

Am auzit la acel miting mulți tineri care spuneau, nici mai mult nici mai puțin decât faptul că dacă iese Ponta președinte, ei pleacă din țară. Pe facebook s-a creat chiar un curent pe acest subiect(htts://www.facebook.com/eunuvreausaplec).

La Cluj, mi-au spus copiii mei, în ultimii doi ani oamenii au ieșit în stradă cu miile de multe ori, cerând fie demisia premierului, fie a președintelui țării sau protestând în scandalul Rosia Montana. Au reflectat televiziunile noastre aceste evenimente încât ele să rămână în memoria colectivă? Nu prea. Le-au ocolit.

Revenind la turul doi al alegerile prezidențiale și la semnalul ieșirii la vot a electoratului virtual, pasiv la alegerile trecute din România postdecembristă, cum a fost dat el?

Copiii mei s-au rupt de televizor în momentul în care au părăsit Botoșaniul. S-au conectat, asemeni celor mai mulți din generația lor, la internet, și, evident la rețelele de socializare. In repetate rânduri mi-au motivat alegerea lor, spunându-mi că televiziunile nu sunt obiective. Aceasta e percepția generațiilor formate după 1989: internetul și apoi telefonia mobilă – te conectează la eveniment și poți face singur aprecierile de rigoare.

Semnalul ieșirii la vot a electoratului partidului FACEBOOK din România s-a făcut în ziua de 16 noiembrie a.c. grație tocmai acestor moderne tehnologii de comunicare. Să asiști la obstrucționarea dreptului de a vota pentru viitorul țării tale, pentru faptul că ești în străinătate și să nu iei atitudine?! Așa ceva nu se poate! Ieși la vot și îi pedepsești pe cei vinovați. Cum? Prin vot negativ. Așa au ieșit la vot toți cei în trupurile cărora sângele tineresc a început a da în clocot. Indiferent cine ar fi fost contracandidatul lui Victor Ponta, acesta câștiga. Klaus Iohannis a avut această șansă și știe ce povară apasă pe umerii săi.

Românii au mai fost dezamăgiți odată, alegându-l în 1996 ca președinte al țării pe profesorul Emil Constantinescu, și s-au întors la stânga, realegându-l în 2000 pe Ion Iliescu. Ferească sfântul să mai fie dezamăgiți odată!

Nu întâmplător, la doar câteva zile însă, românii din Diaspora, care l-au votat în proporție covârșitoare, i-au adresat lui Klaus Iohannis o Scrisoare deschisă, atenționându-l în privința așteptărilor românilor.

Experimentul IOHANNIS a demonstrat că împotriva clasei politice corupte se poate lupta eficace cu ajutorul celor mai moderne tehnologii, internetul și telefonia mobilă. Pe internet, adevărul e greu de cenzurat. Dar, s-a demonstrat acest lucru, pe internet e și foarte ușor de manipulat.

P.S. Trecând peste toate, serviciile noastre și-au făcut cu prisosință datoria și merită toate felicitările. Atunci când interesul național o cere, scopul scuză mijloacele.

Vasile TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus