Astăzi, la Primăria Orașului Flămânzi, a avut loc un exercițiu de verificare a modului în care autoritățile locale gestionează o situație de urgență, până la intervenția pompierilor militari. Scenariul simulării a presupus ieșirea din matcă a râurile Miletin, Varnița și Tulburea, în urma unor precipitații abundente, ceea ce a dus la inundarea a peste 50 de gospodării și locuințe din localitățile Chițoveni, Nicolae Bălcescu și Prisăcani.
Specialiștii din cadrul Centrului Operațional, Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și Inspecției de Prevenire au analizat reacția Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Flămânzi. Aceștia au evaluat punerea în aplicare a planurilor de intervenție și protecție a populației, verificând măsurile de avertizare, alarmare și evacuare a locuitorilor din zonele de risc.
Membrii CLSU Flămânzi au fost implicați activ în exercițiu, explicând rolurile și responsabilitățile fiecăruia în cazul producerii unor inundații.
Această activitate a fost organizată în cadrul Planului de pregătire în situații de urgență pentru anul 2025, aprobat prin Ordin al Prefectului, fiind
esențială pentru creșterea nivelului de pregătire și răspuns al autorităților și comunităților în fața dezastrelor naturale.
Informare preventivă:
În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp.
Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze cursurile de apă și să nu se apropie de malurile acestora.
În cazul producerii unor inundații, recomandăm oamenilor să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc.
Conducătorilor auto le recomandăm să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Reamintim că orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.
Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.