Europe Direct Botoșani la Bruxelles, 4-7 iunie 2018 * Teme ale dezbaterilor: alegerile europene, fake news, statul de drept, justiţia

Europe Direct Botoșani la Bruxelles, 4-7 iunie 2018 * Teme ale dezbaterilor: alegerile europene, fake news, statul de drept, justiţia

În perioada 4-7 iunie a.c. Centrul Europe Direct Botoşani, reprezentat prin Radu Căjvăneanu, în calitate de coordonator, a participat, la Bruxelles, în cadrul Adunării  Generale Anuale a Centrelor Europe Direct.

Evenimentul, desfăşurat sub sigla „Meet, Ask, Discuss” (Întâlneşte-te, Întreabă, Discută) a cuprins o serie de întâlniri oficiale şi formative dedicate tuturor centrelor EDIC din Europa.

În discursurile lor, Vicepreşedintele Parlamentului European – Ramon Luis Valcarcel, Preşedintele Comitetului Economic şi Social European- Luca Jahier şi preşedintele Comitetului European al Regiunilor,  Karl-Heinz Lambertz , au subliniat importanţa deosebită a reţelei Europe Direct în informarea cetăţenilor europeni, rol care se va dovedi esenţial la alegerile europarlamentare 2019.

Un alt subiect „cald” atins de oficialităţi a fost necesitatea combaterii ştirilor false:  vicepreşedintele Parlamentului European Ramon, Luis Valcarcel, a afirmat că dezinformarea şi promovarea ştirilor false pot avea efecte devastatoare la nivel european, care ameninţă viitorul Uniunii Europene. În discuțiile informale ce au urmat,  Radu Căjvăneanu a reiterat o serie de propuneri făcute anterior, în cadrul unor dialoguri la nivel european: creșterea substanțială bugetului alocat combaterii fenomenului știrilor false, crearea unui corp de specialiști în domeniu, din care să facă parte jurnaliști de la nivel local și național, apți a identifica și combate dezinformarea.

„S-au mai discutat teme de actualitate, în primul rând legate de participarea cetăţenilor la Alegerile din 2019 pentru reînnoirea Parlamentului European, dar şi despre evoluţia situaţiei la nivel politic în unele ţări membre, cum ar fi Italia. Cetăţenii europeni sunt în mare parte optimişti în ceea ce priveşte UE, chiar dacă, în contextul actual, nu lipsesc punctele critice sau aspectele care pot fi îmbunătăţite, a fost mesajul oficialităţilor. Noi, reprezentanţii Centrelor Europe Direct, am avut satisfacţia de a fi felicitaţi pentru munca pe care o desfăşurăm în teritoriu, în contact cu cetăţenii”, a declarat Radu Căjvăneanu după Conferinţa din 5 iunie, desfăşurată în Hemiciclul Parlamentului European, considerat „inima democraţiei europene”.

Atelierele la care ED Botoşani s-a înscris în continuarea programului: „Europa în regiunea mea” si „Atelierul pentru presă locală şi modalităţi de combatere a  fenomenului de ştiri false”.

În centrul dezbaterilor din 6 iunie au fost prevăzute intervenţii cu privire la o serie de alte  teme fundamentale: educaţie, euroscepticism, migraţie, cetăţenia europeană. Programul a continuat miercuri cu dezbateri la nivel internaţional, schimb de bune practici între centrele Europe Direct şi workshopuri. În paralel, s-au  desfăşurat ateliere cu privire la bugetul UE, justiţia şi statul de drept,  uniunea politică şi monetară.

În cadrul atelierului privind justiția și statul de drept, Radu Căjvăneanu a adresat o întrebare doamnei Niovi Ringou, șef de unitate în cadrul  Direcției Generale Justiție și Consumatori a Comisiei Europene, privind situația din România, în contextul existenței Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul  Justiției. ”Venim de trei ori pe an în România pentru cooperare și  verificări minuțioase, a declarat doamna Ringou. Mecanismul de Cooperare și Verificare va continua și va fi puțin mai bine țintit” a accentuat domnia sa. Situația din România a interesat și alți participanți la dialog, care au întrebat dacă nu cumva poate fi vorba despre o situație de criză a independenței justiției în România, precum în cazul Poloniei. Doamna Ringou a evitat în mod diplomatic să facă referiri la eventualitatea declarării unei crize în domeniul independenței justiției și în România.

La schimbul de experiență cu alte Centre Europe Direct, Radu Căjvăneanu a arătat situația euroregiunii Nord Est România și a județului Botoșani, unele din cele mai rămase în urmă din Uniunea Europeană, referindu-se la modalitățile de intervenție specifică pentru reducerea acestor decalaje, între care: informarea cetățenilor privind oportunitățile specifice de finanțare a unor proiecte europene, cooperarea cu reprezentanții Centrelor Europe Direct din regiuni dezvoltate, întărirea legăturii cu organizațiile neguvernamentale. În demersul său a fost susținut cu convingere de reprezentanți ai unor centre Europe Direct din Portugalia și Italia.

Fragmente din activitatea EDIC Botoşani au fost difuzate în direct și post eveniment pe paginile de media socială editate de Centrul Europe Direct  Botoșani:  Facebook, G+ , Twitter.

Galerie foto:

https://business.facebook.com/media/set/?set=a.10155269534392016.1073741962.347075307015&type=1&l=8c3bb01f18

 

 

 

Radu Cajvaneanu
Vicepresedinte executiv

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Botosani

coordonator

Centrul EUROPE DIRECT Botosani 
Pietonalul Transilvaniei nr. 2 (Piata Centrala ) Botosani
Tel/fax.: F: 0040 231 51 73 43 (orele 09,00 -13,00; 16,00 – 18,00)

Email: apcbotosani@yahoo.freuropedirectbotosani@gmail.com

Web: http://europedirectbotosani.ro/

 

Botosani eurochannel

Canal video +5 milioane vizualizari

1500  vizualizari zilnic!

http://www.youtube.com/profile?user=raducaj

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus