Eroul Mugur Călinescu, decedat acum 32 de ani în condiții suspecte, urmare a unei leucemii galopante, este astăzi deshumat. Urmare a intervențiilor repetate ale profesorului Cornel Furtună, membru al Asociaţiei Deţinuţilor Politici – Filiala Botoşani și ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, echipe alcătuite din polițisti și jandarmi, supraveghează la cimitirul Pacea din Botoşani această acțiune. Părintele Andrieșescu, preotul cimitirului, a oficiat o slujbă în memoria celui dispărut în mod tragic.
Mugur Călinescu s-a revoltat împotriva regimului comunist scriind lozinci anticomuniste pe zidurile clădirilor din zona centrală a Botoşaniului.
Elev la Liceul „A.T. Laurian” din Botoşani, acesta a fost identificat în octombrie 1981 și a fost cercetat în beciurile Securităţii unde se presupune că a fost și iradiat. Mugurel Călinescu a murit de leucemie în luna februarie 1985, înainte de a împlini vârsta de 20 ani.
Parchetul Militar Iaşi este cel care a redeschis dosarul elevului-martir şi a declanşat o anchetă penală sub aspectul comiterii infracţiunii de omor, fiindcă sunt suspiciuni că acesta ar fi fost ucis de angajaţii Securităţii prin otrăvire sau iradiere.
Marius Oprea, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, este de părere că elevul Mugur Călinescu a avut marele curaj să se împotrivească regimului comunist, scriind pe panourile ce împrejmuiau şantierele de construcţii din Botoşani înscrisuri împotriva regimului comunist și căpreşedintele Klaus Iohannis ar trebui să facă un gest de recunoaştere a curajului acestuia, decorându-l post-mortem.
Osemintele lui Mugurel Călinescu vor fi duse la Institutul de Antropologie de la Iaşi, iar rezultatele cercetărilor să fie comunicate opiniei publice în cel mult o lună de zile.