Dor de Basarabia

„De la Nistru , pân’ la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-s-a/…”

Cu tulburătoarele versuri ale DOINEI  eminesciene, recitate cu mult patos, vineri, la Galeriile de Artă STEFAN LUCHIAN din Botoșani, muzeograf Ana Florescu a deschis vernisajul expoziției de fotografii pe pânză cu tematica ,,Eşti floare de dor, Basarabie”,realizată de Muzeul Județean Botoșani în parteneriat cu Fundaţia ,,Nicoară” Botoşani, condusă de Ștefan Dodiță, şi Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul Proiectului transfrontalier denumit ,,În aceeaşi limbă”.

La acest eveniment cultural de suflet a participat jurnalistul și artistul fotograf Alecu Reniță-directorul revistei „Natura”, cel care împreună cu Lucian-fratele său -actualul ambasador al Republicii Moldova la București, a alcătuit această expoziție unică prin felul ei, care cuprinde 60 de lucrări – fotografii imprimate pe o pânză specială – dând impresia unor adevărate picturi, imagini surprinse în Republica Moldova.

Au onorat cu participarea artiști plastici, oameni de cultură, jurnaliști, botoșăneni iubitori de frumos. Ansamblul VATRA al Sindicatului Pensionarilor din Botoșani,  condus de Mariana Honceriu, alături de violonistul Neculai Amarandei a susținut un inedit spectacol folcloric în cinstea oaspeților de peste Prut. Din păcate, oficialitățile locale nu și-au trimis reprezentanți la această manifestare culturală la care a fost prezent Valeriu Țarigradschi,președintele raionului Glodeni. A fost însă prezent deputatul Mihai Baltă, cel care pe perioada exercitării funcțiilor de subprefect și de prefect al județului Botoșani, a sprijinit colaborarea cu frații noștri de peste Prut, în timpul războiului din Transnistria organizând găzduirea la Botoșani a circa 400 de luptători moldoveni.

În cuvinte simple dar pornite din inima unui mare român, Alecu Reniță a declarat participanților , ca mesaj al fraților nostri de peste Prut dorința fierbinte a a reveni la Patria noastră istorică. De altfel si această expoziție excepțională este dedicată aceluași ideal fierbinte al românilor de peste Prut, reîntoarcerea la patria-mumă dar nu oricum, ci așa cum a subliniat patriotul unionist Alecu Reniță, nu se dorește ca basarabenii sa intre ca umbre în propria casă. “Refuzăm să ne cerşim în mod umilitor redobândirea cetăţeniei româneşti. Noi considerăm că reîntoarcerea cetăţeniei româneşti va fi nu numai un act reparatoriu, ci şi o reîntoarcere a încrederii românilor nedreptăţiţi istoric, în statul român“- a punctat acesta.

Am avut bucuria, cu prilejul acestui eveniment cultural, să mă reîntâlnesc după jumătate de veac cu Alecu Reniță, unul dintre liderii de frunte ai Mişcă­rii de Eliberare Naţională din Basa­rabia. În 1990, am făcut parte din prima delegație a județului Botoșani, condusă de prefectul Viorel Alexandru, care a fost în ospeție la Chișinău, la invitația prim-ministului Mircea Druc, vizită ce a pus bazele colaborării botoșănene cu frații noștri de peste Prut. Atunci i-am cunoscut pe fruntașii mișcării unioniste din Republica Moldova, Alecu Reniță fiind unul dintre liderii acesteia.

Încărunțit de trecerea vremii dar la fel de entuziast, Alecu Reniță a găsit timp să se dedice și artei fotografice și rezultatul este materializat în peste 15.000 de fotografii ale peisajului basarabean. O parte a acestor lucrări au fost prezentate publicului din România în cadrul unor expoziţii găzduite de Muzeul Ţăranului Român – din Bucureşti, de Muzeul Unirii din Alba–Iulia şi la Palatul Parlamentului, iar acum publicului botoșanean.

Invităm botoșanenii să viziteze această expoziție de suflet, menită să ne apropie și mai mult de frații noștri basarabeni.

Vasile Timofciuc

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus