Ideea organizatorilor de la Centrul de Creaţie de a organiza o ediţie a Târgului Meşteşugarilor pe perioada ZILELOR MUNICIPIULUI BOTOŞANI, nu a fost una fericită. De altfel, nu am găsit nici un alt municipiu din ţară care să organizeze astfel de manifestări de ZILELE oraşului . La noi, la Botoşani , s-a mai întâmplat odată acest lucru , dar organizatorii de la Centrul de creaţie nu au învăţat nimic, se pare din acest lucru. Altfel ar fi fost atmosfera dacă Târgul Meşteşugarilor s-ar fi desfăşurat în preajma Sfintelor Paşti, când numeroşi botoşăneni au cutreierat magazinele în căutarea cadourilor pentru „Iepuraş”.
Revenind la această ediţie a Tîrgului, am remarcat prezenţa unor meşteri din ţară dar nu a şi celor de la Botoşani, deşi aceaste manifestări sunt dedicate în primul rând meşterilor autohtoni. Avem meşteri cu renume, cunoscuţi în ţară dar şi peste hotare , care nu au venit. Am încercat să aflăm de ce nu au fost prezenţi la acest târg şi am aflat că unii nu au fost invitaţi deloc, nici măcar un telefon de consultare nu au primit. Alţii au trecut pe la Centrul de Creaţie să afle ce se întâmplă. Acolo au aflat că s-a introdus un nou regulament care a fost trimis pe mail unor anumiţi meşteri. Acesta a fost trimis în Săptămâna patimilor, când oamenii se pregăteau de Sfintele Sărbători de Paşte, când aşteptau rudele şi musafirii. Mulţi au fost luaţi prin surprindere de prezenţa neapărată la târg în costum naţional specific zonei geografice unde locuiesc . Este un lucru benefic să păstrezi tradiţiile populare prin purtarea unui costum naţional, dar nu toţi îşi permit să achiziţioneze unul, preţurile fiind destul de piperate. Apoi, cine poate stabili care costum popular este autentic pentru o zonă geografică când, de obicei aceste zone se întrepătrund? Ce costum se recomandă artiştilor plastici locali când în conştiinţa colectivă eu sunt vizualizaţi în faţa şevaletului cu bereta trasă pe-o parte, cu paleta maimeri într-o mână şi cu pensula în cealaltă? Oameni buni, organizăm un târg al meşteşugarilor, sau o paradă a portului popular?
Ce a iritat pe unii meşteri din respectivul regulament a pasajul referitor la controlul lucrărilor executate. Este o mare jignire să vii la masa unui meşter şi să hotărăşti tu ceea ce e bun şi ceea ce e rău, ce e frumos şi cenu, ce restectă tradiţia şi ce nu! Închipuiţi-vă un meşter din orice domeniu, un ceramist de exemplu, înălbit de ani şi de trudă, care a învăţat de moşii şi strămoşii lui să modeleze argila , care ajunge să fie criticat că nu lucrează îngrijit sau că unele lucrări ale sale nu respectă tradiţia…Imedit te gândeşti şi la persoana sau comisia care face aceste critici, care îi evaluează munca. Cine dă împuternicirea morală şi calificarea acestora pentru aşa ceva? Dacă nu ştii nimic despre un meşter, dacă nu înţelegi ce lucrează, nu îl mai chema la târg ca să-l umileşti! Meşterii au orgoliile lor, acceptă sfaturi, idei şi chiar critici dar de la un meşter mai în vârstă ca ei, de la care au ce învăţa!
Iată de au absentat de la acest târg şi vor absenta şi în continuare acei meşteri botoşăneni care îşi cunosc valoarea şi nu se coboară la nişte pretenţii idioate venite din partea unor angajaţi ai Centrului care nu-şi justifică cu nimic postul pe care îl ocupă şi pentru care sunt plătiţi.
Am căutat în arhiva de 21 ani a ACTUALITĂŢII BOTOŞĂNENE imagini de la diversele târguri organizate de-a lungul anilor şi am găsit la unele dintre ele participări importante. La unele ediţii s-au adunat şi câte 60 de meşteri, Pietonalul Unirii fiind ocupat de la un capăt la celălalt, spre satisfacţia vizitatorilor dar şi spre mulţumirea meşterilor care , la astfel de întâlniri se cunosc între ei şi statornicesc colaborări.
Din păcate, această ediţie a Târgului Meşteşugarilor a fost un fiasco. E clar că directorul centrului, dr. Aurel Melniciuc, un om iubitor de cultură, animat de cele mai bune intenţii în a dezvolta activitatea instituţiei pe care o conduce, nu are echipă. Oricum, după acest episod, ceva trebuie să se întâmple la Centrul Judeţean pentru CONSERVAREA şi PROMOVAREA CULTURII Tradiţionale!