Creştinii ortodocşi sărbătoresc mâine Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava (Sânzâienele)

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este, după Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, unul dintre sfinţii cei mai veneraţi în Moldova. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut la începutul secoluui al XIV-lea în oraşul Trapezunt, din Asia Mică. Sfăntul Ioan de la Suceava a trecut la Domnul la 2 iulie 1330, luând moarte mucenicească. Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava în anul 1402, în timpul lui Alexandru cel Bun, la un an dupa ce Patriarhia Ecumenică a recunoscut primul mitropolit în Moldova, Iosif I Musat. In anul 1950, la propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, între sfinţii cu moaşte din România al căror cult a fost generalizat în toată Biserica, s-a aflat şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Viaţa Sfântului Ioan cel Nou apare pictată la Mănăstirea Suceviţa, considerată pe drept cuvânt testamentul artei moldoveneşti din secolul al XVI-lea.

 

Începe unul dintre cele patru mari posturi de peste an

Duminică, 26 iunie, în calendarul ortodox este consemnată lăsata secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care va începe luni, 27 iunie. Acest post face parte din cele patru mari posturi de peste an, fiind închinat celor doi mari apostoli ai creștinătății, și are o durată variabilă, stabilită în funcție de praznicul Învierii. De aceea, anul acesta postul ține doar două zile (27 și 28 iunie), situație similară cu cea din 1983, 1994 și 2005. Pe 29 iunie, Biserica îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care sunt ocrotitorii celor din penitenciare.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus