Creditele în franci elvețieni în atenția autorităților europene

Creditele în franci elvețieni în atenția autorităților europene

10.06.2016

În  data de 7 iunie 2016,  la sediul  Consiliului Economic și Social European (CESE) din Bruxelles, a avut loc dezbaterea „Probleme financiare și de mediu și consumatorii din Uniunea Europeană”, care a reunit două secțiuni distincte: problemele financiare ale consumatorilor din Uniunea Europeană  și transparența testelor referitoare la emisiile autovehiculelor.
Asociația Pro Consumatori a participat la acest eveniment, la panelul dedicat garanțiilor ipotecare și conversiei contractelor de împrumut în monede străine. Scopul dezbaterii a fost acela de  a prezenta problemele datornicilor în franci elvețieni și alte monede exotice acordate populației, ca sursă a supraîndatorării și posibilele soluții de îmbunătățire a situației debitorilor în monede străine.
Moderatorii dezbaterii au fost Bernardo Hernandez Battaller, Președintele Departamentului pentru Piața Unică, Producție și Consum al Comitetului Economic și Social European și  Michel Dubromel, Vice-președinte al Federatiei de Mediu franceze și specialist în transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN) din cadrul Consiliul Economic și Social European.
Dezbaterea a reunit reprezentanți ai asociațiilor de consumatori dințările Uniunii Europene,  (Asociația Pro Consumatori Romania, Tuconfin, ProFuturis, Asufin), reprezentanți ai BEUC și alți specialiști cu experiență în apărarea drepturilor consumatorilor, avocați, economiști, jurnaliști financiari, cu scopul de a face oficialii Uniunii Europeane mai conștienți cu privire la problemele care afectează mai mult de două milioane de cetățeni ai acestei comunități.
La sediul Comitetului, pentru mai mult de 3 ore, specialiști și profesioniști au vorbit despre problemele și aspectele legale ale acestui tip de creditare iresponsabila a băncilor către populație,  prezentînd date din fiecare țară participantă la dezbatere, informații care au indicat cu claritate care au fost consecințele comercializării în masă a acestor credite și anume: săracirea populației, hazardul financiar, moral și social la care au fost expuse nenumărate familii.
v:shapes=”yiv4892203439yui_3_16_0_ym19_1_1465559418565_10617″> La secțiunea dedicată creditării în franci elvețieni si alte monede exotice, vorbitorii au fost Patricia Suárez ( asociația ASUFIN – Spania),  Calu Monica (Asociația Pro Consumarori – România) și Tomasz Sadlik (Pro Futuris – Polonia). De asemenea, au intervenit în dezbateri Franca Berno și Sheila Bennegeti (Tuconfin – Italia), Mariusz Korpalski (avocat – Polonia), Evi Avlogiari (avocat – Grecia), Charles Stevens (avocat și profesor universitar din Marea Britanie), Carlos Zarco și Francisco Roldan (consilieri juridici ai asociației pentru protecția consumatorilor ASUFIN, Spania).
A fost cea de-a doua întâlnire organizată de Consiliul Economic și Social European dedicată problemei suprandatorării consumatorilor și prima dezbatere referitoare la împrumuturile în franci elvețieni și alte valute exotice acordate debitorilor persoane fizice din Uniunea Europeană.
Mesajul transmis în cadrul dezbaterii a fost acela că este imperios necesar ca instituțiile europene să se angajeze în apărarea și protejarea consumatorilor supraîndatorați și să găsească soluții mai bune pentru a ajuta la ușurarea poverii financiare pentru aproape două milioane de persoane afectate de creditele în monede exotice din cadrul întregii Uniuni, din care mii de persoane au fost lăsate într-o situație extrem de precară.
Soluțiile care stau la îndemâna debitorilor din aceste state sunt dintre cele mai variate, de la cele individuale de genul conversiilor și rescadențării creditelor (dar care nu sunt posibile în toate situațiile datorită incapacității financiare de a face față traiului zilnic a multora dintre împrumutați), la declararea falimentului personal în țările în care este valabilă această procedură legală, cedarea garanției ipotecare către creditor și liberarea de datorie (o procedură nouă, în cazul României), la soluții administrative de înghețare a cursului (cazul Croației, Ungariei și, parțial, al Poloniei), până la confruntarea în instanță între client și instituția financiară creditoare.
Însă, avînd în vedere faptul că instanța de judecată poate însemna un drum lung, dificil și cu rezultate pozitive incerte în favoarea consumatorilor, unul dintre mesajele dezbaterii de la Bruxelles a fost acela că „dacă suntem astăzi aici, este tocmai pentru că noi credem că instanțele nu sunt suficiente. Avem nevoie de o soluție mai bună, iar această soluție trebuie să fie una administrativă, de legiferare, luată la nivel instituțional și anume protejarea debitorilor de riscul valutar prin înghețarea cursului monedei de împrumut la cel de la data contractării creditului”.
Întrunirea de la Bruxelles, a marcat începutul unei serii de negocieri și reuniuni, implicând Comitetul Economic și Social European, care nu vor înceta până când nu vor duce la crearea a unui sistem financiar etic în relația cu consumatorii, caracterizat printr-o cultură bancară echitabilă și transparentă și în care utilizatorii  de servicii financiar-bancare sunt protejați de produsele purtătoare de riscuri financiare  vândute de bănci, mergînd chiar pînă la interdicția de pune pe piață astfel de  produse, precum creditele în valute exotice.
”Problema supraîndatorării nu este una care poate fi tratată cu ușurință nici de autorități, nici de bănci, întrucât afectează în mod profund consumatorii aflați în această situație. Soluțiile găsite până acum, dacă ne gândim la legea insolvenței persoanelor fizice sau legea dării în plată, nu sunt suficiente pentru eliminarea supraîndatorării, motiv pentru care o implicare a autorităților europene poate fi benefică, dacă se ține seama de urgența situației și dacă nu rămâne doar la stadiul unor discuții sterile”, a declarat Președintele Asociației Pro Consumatori, domnul conf.univ.dr. Costel Stanciu.

 
Radu Cajvaneanu
Vicepresedinte voluntar
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Botosani

Centrul EUROPE DIRECT Botosani 
Pietonalul Transilvaniei nr. 2 (Piata Centrala ) Botosani
Tel/fax.: F: 0040 231 51 73 43 (orele 09,00 -13,00; 16,00 – 18,00)

Email: apcbotosani@yahoo.freuropedirectbotosani@gmail.com

Web: http://europedirectbotosani.ro/

 

Botosani eurochannel

Canal video +3000.000 vizualizari

2500  vizualizari zilnic!

http://www.youtube.com/profile?user=raducaj

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus