Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul,  pe muntele Eleon, în Ierusalim

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pe muntele Eleon, în Ierusalim

La pelerinajele din Țara Sfântă, credincioșii vizitează localitatea Ein-Karem, considerată a fi patria Sf. Ioan Botezătorul, dar și Muntele Eleon din Ierusalim, unde se află îngropat capul Sfântului.

Irodiada, cea care l-a influenţat pe Irod Antipa să-l ucidă pe Sf. Ioan Botezătorul şi să-i taie capul – drept dovadă a morţii sale, nu l-a dat ucenicilor săi. O femeie, pe nume Ioana, ucenica Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, a găsit capul sfântului, l-a luat noaptea şi l-a îngropat pe muntele Eleon.

După o vreme, un oarecare om bogat şi învăţat, Inochentie, s-a călugărit şi a cumpărat pământ pe muntele Eleon şi şi-a construit o chilie. Săpând pentru fundaţie, a găsit capul Sf. Ioan Botezătorul şi a început a-l cinsti cu mare credinţă. Simţindu-şi sfârşitul aproape, el a îngropat iar capul Sfântului în biserica sa, ca nu cumva să cadă în mâinile păgânilor care atunci stăpâneau Ierusalimul.

În secolul IV, doi monahi s-au hotărât să meargă la Ierusalim să se închine. Acestora li s-a arătat în vis Sfântul Ioan Botezătorul care le-a spus unde se află îngropat capul său. Ei nu au crezut acest lucru până ce sfântul nu a apărut de mai multe ori în visul lor. Atunci, aceştia au început să sape la locul arătat în vis şi spre mirarea lor au găsit vasul cu multcinstitul cap. Pe locul acela, monahii au construit o biserică mică pentru a fi marcat locul găsirii capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. (A doua aflare)

De-a lungul veacurilor, biserica a fost dărâmată şi reconstruită iar locul nu a mai fost niciodată pierdut. Astăzi, aceasta se află în proprietatea Mănăstirii Eleon, mănăstire ortodoxă rusă inclusă pe itinerarul pelerinajelor organizate de Mitropolia Moldovei și Sucevei.

 Carmen TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus