COMUNICAT DE PRESĂ I.T.M. BOTOȘANI
Această campanie s-a desfășurat în perioada 31.10 – 08.11.2024.
Motivarea campaniei
In contextul gestionării fenomenului migrației cetățenilor străini non UE în România și pentru promovarea unei migrații legale în beneficiul tuturor părților, respectiv societatea românească și imigranți, obiective avute în vedere prin Strategia națională privind imigrația, s-a impus întărirea controlului legalității șederii pe teritoriul României a cetățenilor din statele terțe și a modului de încadrare a acestora pe piața muncii din România.
Cetățenii străini non UE, pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța Guvernului nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și cu respectarea prevederilor Codului muncii, republicat cu modificările și completările ulterioare.
Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE, să obțină avizul de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări (I.G.I.) și să întocmească contract individual de muncă, cu respectarea Codului muncii, republicat cu modificările și completările ulterioare și a H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, potrivit Programului-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pe anul 2024, printre Campaniile naționale programate pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate, s-a regăsit și acțiunea pentru prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România.
Obiectivele campaniei
- Identificarea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România;
- Identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative;
- Identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non UE detașat;
- Garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară;
- Verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă;
- Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor;
- Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României;
- Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și, după caz, aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Grupul–țintă al acestei campanii au fost:
- angajatorii care au fost sancționați pentru nerespectarea condițiilor legale privind încadrarea în muncă a cetățenilor români pe teritoriul României;
- angajatorii susceptibili că utilizează forță de muncă cetățeni străini;
- societățile care potrivit art. 27A4 din Ordonanța 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, au notificat inspectoratul teritorial de muncă cu privire la detașarea cetățenilor străini non UE.
În cadrul acestei campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani a efectuat 18 controale în domeniul relațiilor de muncă. S-au dispus 7 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost:
- lipsa evidenței orelor de muncă prestate de către salariați, cu menționarea orei de început și de sfârșit a programului de lucru,
- neacordarea sporului la salariu cuvenit salariaților care beneficiază de repaus săptămânal în alte zile decât sâmbăta și duminica.