Credincioșii sărbătoresc astăzi Schimbarea la Față a Domnului, când, pe muntele Taborului, ucenicii lui Iisus Hristos au văzut cum fața Mântuitorului strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe ca zăpada. În această zi se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri, pentru a fi sfinţite, apoi se împart celor care participă la slujbă. Tot în această zi se împart pachete cu fructe şi cu bucate de post, în memoria rudelor decedate. Astăzi, Biserica acordă dezlegare la peşte. Oamenii care se roagă în această zi se pot vindeca și de vicii precum beţia sau fumatul. În ziua praznicului, creştinii nu trebuie să se certe cu nimeni, pentru a nu avea parte numai de supărări. Din 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi. Iarba nu mai creşte şi frunzele încep să îngălbenească. În această zi se culeg ultimele plante de leac, care au puteri vindecătoare. Dacă în această zi vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă şi iarna va fi aspră.
Pe Muntele Tabor au fost descoperite rămășițele a trei biserici. Toate au fost construite inițiale din ordinul Împărătesei Elena, fiind distruse de-a lungul timpului. Pentru noi românii, Muntele Tabor, are o importanță deosebită fiindcă biserica cu hramul Schimbarea la Față a Mântuitorului, a fost ridicată de Arhimandritul Irinarh Rosetti, în anul 1859, cu ajutorul românilor din zona Moldovei. Construcția bisericii a fost finalizată de ucenicul său, Nectarie Banul, în anul 1863, care după ce o termină, se retrage la Mănăstirea Sf. Sava.
În fiecare an, de sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului, pe Muntele Tabor are loc minunea coborârii norului deasupra muntelui, fenomen ce apare după oficierea Sfintei Liturghii la Biserica greacă ortodoxă de aici. Este una din cele trei minuni care se săvârșesc în fiecare an în Țara Sfântă, spre întărirea credinței creștine, alături de minunea Coborârii Sfintei Lumini la Ierusalim, în Sâmbata Patimilor și de întoarcerea Iordanului înapoi, la sărbătoarea Bobotezei.
Martori la această minune care se petrece de ziua Schimbării la Față a Mântuitorului sunt și pelerini botoșăneni care merg an de an să participe la această mare sărbătoare.