Angajații SVSU – faultați de către guvernanți. Interpelarea senatorului Dorinel Cosma a primit un răspuns ambiguu. ”Legislația trebuie să se aplice unitar pentru pompierii civili și militari” -cere parlamentarul botoșănean

Angajații SVSU – faultați de către guvernanți. Interpelarea senatorului Dorinel Cosma a primit un răspuns ambiguu. ”Legislația trebuie să se aplice unitar pentru pompierii civili și militari” -cere parlamentarul botoșănean

În ședința de Senat din data de 25 octombrie a.c., senatorul Dorinel Cosma a adresat o interpelare pe adresa ministrului MAI, Viceprim-Ministrul Marian Cătălin Predoiu. Interpelarea a avut ca obiect : Angajații Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au nevoie să fie salvați.

Peste 150.000 de voluntari care activează în Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din România și peste 3.500 de șefi de astfel de servicii vă cer să interveniți prompt pentru clarificarea situației lor profesionale. Acești oameni nu vă cer să faceți sacrificii politice sau bugetare pentru rezolvarea problemei lor. Toți acești oameni, care înseamnă tot atâtea voturi în campaniile electorale, vă cer, domnule Viceprim-ministru, să interveniți pentru eliminarea unor discrepanțe în aplicarea legislației în domeniu. Pompierul civil, ca și categorie de personal angajat, stabilită distinct prin Codul Ocupațiilor din România, nu este prevăzută în legea pensiilor, încălcându-se inclusiv Constituția cu privire dreptul la pensie conform cu munca prestată. Aceste probleme și aceste discrepanțe ar dispare facil dacă s-ar corecta legislația în domeniu, în sensul înlocuirii termenului de voluntar cu cel de civil și dacă legislația s-ar aplica unitar pentru pompierii civili și militari.”declara atunci senatorul Dorinel Cosma.                                                              

Interpelarea ministrului Cătălin Predoiu a fost concretă:”Ce soluții propuneți pentru reglementarea situației angajaților acestor servicii și repunerea lor în drepturi? Dacă și când veți emite un act normativ pentru aplicarea unitară a legislației în vigoare și pentru eliminarea discrepanțelor legislative, precum și pentru completarea legii pensiilor în privința Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență?”

Ministrul Cătălin Predoiu a răspuns interpelării precizând că ”încadrarea personalului serviciilor voluntare pentru situații de urgență în grupele superioare de muncă este supusă reglementărilor de drept comun, iar personalul serviciilor de urgență profesioniste le sunt aplicabile reglementările speciale și derogatorii. Obligația privind întreprinderea demersurilor pentru încadrarea locurilor de muncă în condiții speciale revine angajatorului, conform art.5, alin (3) din HG 1025/2003”.

Prin urmare, angajații SVSU trebuie să se adreseze direct consiliilor locale care i-a angajat – conform declarației ministrului de resort.

În ceea ce privește solicitarea senatorului Dorinel Cosma pentru elaborarea de către minister a unui act normativ care să modifice legea pensiilor, MAI și-a declinat competența, precizând că în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților se află o inițiativă legislativă care ”vizează problematica supusă atenției și cu privire la care Guvernul a formulat un punct de vedere de nesusținere a demersului legislativ”.

Pragmatic fiind, cu experiența sa în lumea afacerilor, senatorul Dorinel Cosma a început procedurile pentru depunerea unei propuneri legislative care să modifice legea, punându-i în drepturi pe angajații SVSU.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus