Ordinul președintelui ANPC nr. 183/2016 privind informarea consumatorilor de către comercianții care pun în vânzare produse obţinute din alimente congelate, a intrat în vigoare. Normativul se referă la produse de patiserie și alte preparate obținute din ingrediente congelate. Operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile de restauraţie colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii – se arată în noul Ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Informarea consumatorilor se face „prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea “produs/din produs decongelat””. În sensul acestui Ordin, „produsul alimentar congelat este: pâine şi produse de panificaţie, produse de patiserie, carne/produse de origine animală, legume, fructe”. În cazul constatării nerespectării condiţiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare, „ANPC informează instituţiile responsabile cu atribuţii în domeniu”, mai prevede normativul. Patronatele din industria de morărit și panificație au semnalat de mai multe ori faptul că, în mare parte, pâinea care se vinde pe post de pâine proaspătă vine, de fapt, de peste graniţă, în formă congelată, ca și unele produse din patiserii sau covrigării.