Alimentarea deficitară cu apă a județului Botoșani–subiectul intervenției senatorului AUR Dorinel Cosma în Parlamentul României, acesta interpelându-i pe miniștrii Agriculturii și Proiectelor Europene

Alimentarea deficitară cu apă a județului Botoșani–subiectul intervenției senatorului AUR Dorinel Cosma în Parlamentul României, acesta interpelându-i pe miniștrii Agriculturii și Proiectelor Europene

Senatorul AUR de Botoșani, Dorinel Cosma, a prezentat în Senatul României situația dezastruoasă a infrastructurii de alimentare cu apă din județ. Administrația județului s-a dovedit în cei 34 de ani de democrație, neputincioasă în a implementa infrastructura de aducțiune a apei potabile în 33 de comune din județ în care aceasta nu există. Cătunul Balta Arsă, comunele Frumușica și Blândești sunt așezările în care se suferă efectiv de sete.

Parlamentarul botoșănean a interpelat doi miniștri de resort, Florin-Ionuț Barbu (MADR) și Adrian Câciu (MIPE) solicitând sprijin în rezolvarea situației.

Iată intervenția acestuia:

„În cătunul Balta Arsă trăiesc 300 de persoane, care deși au acces la tehnologie (televizor, telefon mobil, internet), nu au încă rețea de apă curentă. În comuna Frumușica, rețeaua de apă e doar de decor. Oamenii sunt nevoiți să consume apă din diverse puțuri, care, potrivit DSP, cu nitriți, bacterii sau enterococi. La Blândești, oamenii se spală cum trebuie doar când plouă sau zăpadă topită iarna.

Dincolo de aceste aspecte, infrastructura de alimentare cu apă are deficiențe grave. Master Planul Județului  Botoșani pentru faza a 2-a (2014 – 2020) a Fondurilor de Coeziune conturează un tablou al acestora. Astfel:

  • „Pentru sistemul de alimentare din Siret s-au consemnat  pierderi extrem de mari în rețea, ceea ce solicită foarte mult stațiile de tratare a apei potabile de la Bucecea și Cătămărăști.
  • Cea mai semnificativă deficiență  a sistemului Ștefănești este pierderea extrem de mare de apă  în rețea, solicitând puternic stația de tratare. Stația de tratare nu este capabilă să îndeplinească standardele necesare pentru tratarea apei potabile și nu are suficientă capacitate pentru satisfacerea cererii viitoare.
  • În ce privește sistemul Darabani, rețeaua de alimentare are un grad mai redus de scurgeri, în comparație cu alte sisteme din județ, dar pierderile rămân mari, de circa 33,4%. Stația de tratare este într-o avansată stare de degradare și procesul tehnologic nu este corespunzător pentru calitatea apei brute care se cere potabilizată.
  • Cea mai semnificativă deficiență  a sistemului Săveni este volumul extrem de mare al pierderilor în rețea, ceea ce solicită stația de tratare a apei. Stația de tratare nu este capabilă să îndeplinească standardele necesare pentru tratarea apei potabile și nu are suficientă capacitate pentru satisfacerea cererii viitoare.
  • Tronsonul de aducțiune supraterană de la Leorda, care se află pe o porțiune de teren instabilă, trebuie sa fie de urgență înlocuit, pentru că reprezintă un risc important de întrerupere a serviciile de furnizare a apei către orașul Botoșani și către un mare număr de locuitori din zona de sud-vest a județului”, precizează senatorul în interpelare.

Având în vedere situația expusă, senatorul AUR Dorinel Cosma solicită miniștrilor Florin-Ionuț Barbu (MADR) și Adrian Câciu (MIPE) să transmită:

  1. Ce măsuri aveți în derulare pentru a evita ca satele țării să fie pustiite din cauza lipsei de apă?
  2. Cine se face vinovat de implementarea deficitară, dezastruoasă a proiectelor de aducțiune de apă în zonele rurale?
  3. Ce sancțiuni s-au aplicat sau ce măsuri s-au luat în localitățile cu sisteme de aducțiune de apă recepționate și nefuncționale?

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus