ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI DEDICATE ZILEI EUROPENE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI DEDICATE ZILEI EUROPENE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

În perioada 13-20 octombrie 2024, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și partenerii săi organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, celebrată anual pe 18 octombrie. Această inițiativă face parte din campania de informare și prevenire “Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane”.

Evenimentele dedicate marcării Zilei Europene Împotriva Traficului de Persoane au ca scop creșterea  gradului de conștientizare cu privire la problema gravă a traficului de persoane și consolidarea  angajamentului nostru de a combate acest fenomen. Această zi este dedicată analizării acțiunilor noastre din trecut  și o oportunitate de angajament comun și continuu necesar pentru a proteja victimele, a sprijini supraviețuitorii și a aduce făptașii în fața justiției.

La nivelul judeţului Botoşani, în data de 17 octombrie 2024, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, în parteneriat cu reprezentanţi ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava şi cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani au desfăşurat o serie de activități alături de elevii Liceului Alexandru cel Bun Botoșani și de cei ai Liceului Tehnologic Elie Radu Botoșani.

Participanților le-a fost adusă în atenție problematica traficului de persoane în scopul exploatării sexuale sau a exploatării prin muncă, în baza acestuia tinerii primind o serie de recomandări cu privire la metodele legale de ocupare a unui loc de muncă în afara țării. Totodată, adolescenților le-au fost prezentate câteva metode de victimizare în cazul traficului de persoane: metoda loverboy și recrutarea în mediul online.

De asemenea, adolescenţii au primit recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte în diferite situaţii de risc, implicaţiile consumului de droguri la vârsta adolescenței şi vulnerabilităţile create de consumul de substanţe interzise raportat la traficul de persoane. Discuţiile au vizat legislaţia în vigoare în domeniul consumului şi traficului drogurilor, exemple de situaţii în care tinerii au consumat droguri sau au fost implicaţi în alte infracţiuni din sfera traficului de substanţe interzise şi victimizarea lor ulterioară prin trafic de persoane, precum şi consecinţele legale ale acţiunilor acestora.

Prevenirea victimizării minorilor prin intermediul infracțiunilor circumscrise traficului de persoane şi traficului de droguri reprezintă o prioritate a Poliției Române în anul 2024, motiv pentru care activități similare vor avea loc în perioada următoare și la nivelul altor unități de învățământ din județ.

Comunicat de presă IJP Botoșani

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus