Sf. Împărați Constantin și Elena

Sf. Împărați Constantin și Elena

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astăzi, Nis, in Serbia). După moartea tatălui sau din 304, a fost proclamat împarat. Intr in conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe funcția pe care el o deținea.

In ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descoperă Hristos și-l indeamnă să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va ieși biruitor din luptă.

In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

Amintim ca in vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.

Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.

Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

 

LA MULȚI ANI tuturor celor care își sărbătoresc azi ziua onomastică!

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus