Ziua Europei 2015 la Botoșani și în România

Ziua Europei 2015 la Botoșani și în România

La Botoșani Ziua Europei se marchează printr-o întâlnire cu tinerii creativi la Prefectură (vineri, începând de la orele 10,00) în cadrul căreia se vor împărți peste 2000 de publicații din partea Centrului Europe Direct, programul Europa Copiilor, tot vineri, de la orele 15,00, la Uvertura Mall,  cu participarea unor școli gimnaziale din Botoșani, și concursul Miss Europe TIN, sâmbătă, orele 18,00, la Uvertura Mall. – https://www.facebook.com/events/1645256565704525

Zeci de concerte și alte activități artistice, concursuri sportive sau de cultură generală, 16 stații de metrou regândite să reprezinte țări europene, peste 50 de filme în Festivalul Filmului European, peste 160 de ONG-uri, instituții și companii reunite la ONGFest, precum și alte acțiuni organizate în București și în țară, în întreaga lună mai – aceasta este paleta de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Europei (9 mai), (co-)organizate de Reprezentanța Comisiei Europene și de rețeaua sa de informare locală, Europe Direct.

 

 

 

“Ziua Europei este un bun prilej de a exemplifica diversitatea culturală a Europei, dar și de a vorbi despre sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă restului lumii. Pentru că Uniunea Europeană nu este numai un spațiu al solidarității interne, între membrii ei, ci și al solidarității externe. Uniunea Europeană este cel mai mare donator de ajutor pentru dezvoltare, sprijinind 150 de țări în curs de dezvoltare. De aceea anul 2015 este Anul European al Dezvoltării, sub egida căruia se desfășoară și evenimentele din 9-10 mai din parcul Herăstrău”, a declarat Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

 

Pe 9 Mai, de Ziua Europei, bucureștenii sunt invitați să participe la ONG Fest, în parcul Herăstrău, și la celebrarea Anului European al Dezvoltării pe ritmuri africane; să facă un “turneu european”, în Cișmigiu, la Piața Statelor Membre sau, cu prețul unei cartele de metrou, în data de 8 mai, vizitând cele 16 stații de metrou ce găzduiesc evenimentele reunite sub denumirea “Metrou Europa“; și, nu în ultimul rând, cinefilii vor putea  viziona peste 50 de producții cinematografice recente din 25 de țări europene în cadrul Festivalului de Film European.

 

 

În ceea ce privește evenimentele ce marchează Ziua Europei în țară, locuitorii din CraiovaIași,TîrguMureș și Hunedoara vor avea parte de ediții locale ale Festivalului de Film European. Iar centrele de informare din rețeaua Europe Direct vor organiza evenimente precum concerte (Bacău, Slatina), concursuri de cultură generală (Buzău) sau de desene și colaje (Râmnicu Vâlcea, Bacău), competiții sportive (Alba Iulia, Ploiești) sau degustări de produse tradiționale (Sfântu Gheorghe).

 

 

Context

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, făcând astfel imposibil un nou razboi între aceste state .

În 1985, liderii Comunității Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca data de 9 mai să fie sărbătorită drept Ziua Europei.

 

 

Pagini Utile

§        Calendarul evenimentelor dedicate serbării Zilei Europei

§        Ziua Europei – Reprezentanța Comisiei Europene

§        Pagina de internet a ONGFest

§        Pagina de internet a Festivalului Filmului European

§        Evenimente la Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia”


Europe Direct Botosani
http://www.europedirectbotosani.ro/
Canal video: Botosani Eurochannel
http://www.youtube.com/user/raducaj
1.600.000 vizualizari
1200 vizualizari zilnic

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus