UNESCO a inclus orașul Hebron, din Cisiordania, în Patrimoniul mondial

UNESCO a inclus orașul Hebron, din Cisiordania, în Patrimoniul mondial

UNESCO a inclus orașul Hebron, din Cisiordania, în Patrimoniul mondial, declarându-l zonă protejată și sit de o valoare excepțională. Decizia a determinat Israelul să conteste agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite susținând că această hotărâre neagă legăturile evreilor cu oraşul biblic și semnificația sa istorică, scrie ABC News. În timp ce palestinienii au salutat decizia UNESCO, premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit-o “O altă decizie delirantă a UNESCO”.

Atât evreii, cât și musulmanii consideră Hebron ca locul de înmormântare tradițional al patriarhilor biblici și al soțiilor acestora. Evreii îl numesc Mormântul Patriarhilor, în timp ce pentru musulmani este Moscheea Ibrahimi. Comitetul UNESCO pentru Patrimoniu a votat, vineri, cu 12 voturi pentru, 6 abțineri și 3 împotrivă, introducerea orașului în Patrimoiul Mondial. Dar întrucât propunerea a venit din partea Palestinei, Israelul susține că legăturile sale istorice cu Hebronul au fost ignorate și ambasadorul său la UNESCO a părăsit dezbaterea. “Aceasta este o decizie istorică, deoarece atestă faptul că Hebronul și Moscheea Ibrahimi aparțin, din punct de vedere istoric, poporului palestinian”, a declarat ministrul turismului din Palestina, Rula Maayah.

Hebron este un oraș în sudul Cisiordaniei, în Palestina istorică sau Eretz Israel, așezat în Munții Iudeei, la 35 km sud de Ierusalim. Acesta este unul din orașele cele mai vechi din Orientul Apropiat și din lume, fiind locuit aproape fără oprire din vremurile antice. Evrei îl numesc “Orașul Patriarhilor”, deoarece în Grota Macpela sunt îngropați, după tradiția mozaică, patriarhii evrei Avraam, Isaac și Iacob, și soțiile lor, Sara, Rebeca și Lia. În perioada biblică, Hebron a fost unul din cele mai mari orașe din Țara Israelului și chiar capitala regelui David în primii săi ani de domnie.

În religia islamică sunt veneraţi Avraam (în arabă Ibrahim), Isaac (în arabă Ishak) și Iacob (în arabă Yakub) ca niște profeți ai islamului; orașul se numește în arabă Al Halil. Peștera Macpela este denumită de arabii musulmani Al Haram Al Ibrahimi – Sanctuarul lui Ibrahim și găzduiește o moschee.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus