Taxe mari la combustibil

România se află în top 10 al ţărilor cu cel mai ridicat nivel al fiscalității în privința cuantumului taxelor la carburanți, se arată într-un studiu realizat de UHY.

Cuantumul taxelor pe care companiile din România le plătesc în preţul benzinei este de 52% din totalul tarifului, respectiv de 48% la motorină.

La nivel european, taxele reprezintă 59% din costul carburanţilor din petrol, comparativ cu 50% cât este media la nivel mondial, nivelurile de taxe din Europa fiind mai mari decât cele din alte economii majore, precum SUA sau Japonia.

În România, companiile plătesc taxe cu 4% mai mari decât media globală, exprimate ca procent din preţul combustibilului, lucru ce generează un dezavantaj major pentru ele şi are potenţialul de a încetini creşterea economică.

În Marea Britanie, taxele urcă până la 60% din prețul motorinei, în vreme ce în Germania, procentajul este de 53% din cost. Pe de altă parte, în Japonia, taxele cântăresc 42% din prețul benzinei şi 33% din cel al motorinei; în Canada, procentajele sunt de 35% pentru benzină şi de 32% pentru motorină. În SUA, valoarea taxelor este mult mai mică – 17% la benzină şi 18% la motorină. Reamintim că, la începutul lui septembrie, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a propus posibilitatea eliminării supraaccizei la carburanți; taxa, reintrodusă acum 12 luni, a generat venituri mult mai mici decât estimau autoritățile.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus