Taxe mari la combustibil

Taxe mari la combustibil

România se află în top 10 al ţărilor cu cel mai ridicat nivel al fiscalității în privința cuantumului taxelor la carburanți, se arată într-un studiu realizat de UHY.

Cuantumul taxelor pe care companiile din România le plătesc în preţul benzinei este de 52% din totalul tarifului, respectiv de 48% la motorină.

La nivel european, taxele reprezintă 59% din costul carburanţilor din petrol, comparativ cu 50% cât este media la nivel mondial, nivelurile de taxe din Europa fiind mai mari decât cele din alte economii majore, precum SUA sau Japonia.

În România, companiile plătesc taxe cu 4% mai mari decât media globală, exprimate ca procent din preţul combustibilului, lucru ce generează un dezavantaj major pentru ele şi are potenţialul de a încetini creşterea economică.

În Marea Britanie, taxele urcă până la 60% din prețul motorinei, în vreme ce în Germania, procentajul este de 53% din cost. Pe de altă parte, în Japonia, taxele cântăresc 42% din prețul benzinei şi 33% din cel al motorinei; în Canada, procentajele sunt de 35% pentru benzină şi de 32% pentru motorină. În SUA, valoarea taxelor este mult mai mică – 17% la benzină şi 18% la motorină. Reamintim că, la începutul lui septembrie, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a propus posibilitatea eliminării supraaccizei la carburanți; taxa, reintrodusă acum 12 luni, a generat venituri mult mai mici decât estimau autoritățile.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus