Succesiunea Casei Regale a României

Starea Regelui Mihai s-a agravat, a anunţat luni Casa Regală a României. Regele Mihai I, care a împlinit 96 de ani pe 25 octombrie 2017, suferă de cancer de piele și leucemie cronică.

Principesa Moștenitoare Margareta s-a dus în Elveția pentru a fi alături de Regele Mihai şi pentru a se întâlni cu medicii care au grijă de rege, se arată într-un comunicat de presă al Casei Regale a României.

Starea gravă de sănătate a Regelui Mihai I a iscat un întreg scandal în familia Regală a României. Nicolae Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai I din partea fiicei Alteţei Sale Principesa Elena, a avut o tentativă de violare a domiciliului regelui Mihai I din Elveţia, unde fostul principe a forţat uşa casei, implicând în incident şase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Regale. El a agresat fizic şi verbal trei persoane, una dintre ele având răni corporale. În final, fostul principe a fost împiedicat să forţeze intrarea în casă. Poliția a intervenit!

Fostul principe Nicolae a spus că nu înţelege “agresivitatea” Casei Regale de a face tot posibilul să îl împiedice să îşi vadă bunicul.El a mai spus că incidentul este parte dintr-un joc murdar în care nu vrea să intre din respect pentru bunicul său, Regele Mihai.

În martie 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Atunci Casa Regală a anunţat că Regele Mihai I a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.

Potrivit titlurilor Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinei de Succesiune, Seful actual al Casei Regale a Romaniei este Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei. Actualul Moștenitor la şefia Casei Regale a Romaniei este Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Mostenitoare a României, urmată de Principesa Elena a României, conform Normelor Organice ale Casei Regale a Romaniei. Actualul consort al Mostenitoarei la şefia Casei Regale a Romaniei este Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României.

Conform articolului 8 din Statutul complet al Casei Regale a României, promulgat prin semnatura Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei din 30 decembrie 2007, “în cazul unei viitoare femei şef al Casei Regale a Romaniei, consortul său va primi titlul de “Alteţa Sa Regală Principele Consort al României”.

Membrii Casei Regale a României sunt următorii: Alteţa Sa Regală Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Sofia, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Maria, Principesa României (jure sanguinis).

Soţii şi copiii Alteţelor Lor Regale Principesele nu deţin titluri personale.

Ordinea de Succesiune la Tron şi la şefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferinţa masculină, Normele Organice abrogând astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor şi a descendenţilor lor.

În data de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”. De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României.

Ordinea de Succesiune la Tron şi la şefia Casei Regale a României, în prezent, este urmatoarea:

1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei Romaniei;

2. ASR Principesa Elena a României;

3. Elisabeta Karina de Roumanie;

4. ASR Principesa Sofia a României;

5. Elisabeta Maria Biarneix;

6. ASR Principesa Maria a României.

Modificari ale acesteia se pot aduce prin decizia şefului Casei Regale a României.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus